Euro 2016. - 14. dan

Nema više zezanja

Sport / Nogomet | 23. 06. 2016. u 06:47 Boris ČERKUČ

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Islanđani zabili kasni gol i poslali Portugal na Hrvatsku, a sebe na Engleze. Italija u osminu finala uvela svima simpatične Irce, a Belgija na kraju izgubila strpljenje sa Švedskom i ispratila Zlatana u mirovinu.

Sad počinje ozbiljno, osmina finala od subote do ponedjeljka

Pomalo nezgrapan format s famoznim spasom za „četiri najbolje treće reprezentacije“ do zadnjeg dana je u neizvjesnosti držao Albaniju i Tursku, koje su čekale ne bi li se neka reprezentacija u Grupama E i F okliznula i ostavila njima prostor za ulazak u osminu finala. Na kraju je ispalo da su se uzalud nadali i bez potrebe ostali još koji dan u Francuskoj, dalje su prošli Irci i Portugalci, prvi su imali beskrajno puno sreće jer su igralo zadnji dan i to protiv Italije koju ništa nije moglo pomjeriti s prvog mjesta, a drugi su pokazali niz manjkavosti i na kraju sa tri neodlučena idu dalje. Uostalom, evo svih parova osmine finala:

Subota, 25.06.

15:00 Švicarska - Poljska

Čast da otvore novi krug Eura pripada drugoplasiranima iz grupa A i C. Gledajući realno ovo će biti veoma neizvjestan meč, jer Švicarska ima dovoljno individualne i momčadske kvalitete da može parirati Poljacima, koji su reprezentacija za respekt i svakako sposobna otići vrlo daleko. Nikoga ne bi trebao iznenaditi niti eventualni prolaz Švicarske, jer je ovo utakmica koja otpočetka miriše na 50:50.

18:00 Wales – Sjeverna Irska

Kako su sve četiri otočke reprezentacije prošle dalje onda je svakako bilo za očekivati da će barem jedan par biti ekskluzivno otočki. Ne miriše na uzbudljivu utakmicu, po do sada pokazanom šanse su nekih 60:40 za Wales, pa možda i malo više u korist Zmajeva, ali srce junačko nije samo njihova ekskluziva, Sjeverna Irska pokazala se kao dobro organizirana momčad, a njihov vratar McGovern kao jedan od najboljih do sada na Euru. No, oni nemaju igrače ranga Balea ili Ramseya i tu Wales dobiva prevagu.

21:00 Hrvatska –Portugal

Povijesno i statistički gledano, Hrvatska je dobila najgoreg mogućeg protivnika u osmini finala. A za to su krivi Islanđani i njihova kontra u zadnjoj minuti. Portugal se provukao kroz na papiru nejaku grupu, na kraju je spašavao goli život protiv Mađarske i sramota je za ovakvu reprezentaciju da je na kraju u takvoj grupi završila treća.

Hrvatska je apsolutni hit prvenstva, ali statistika kaže kako nikada nije dobila Portugal -i ne samo to – nikada nije odigrala neriješeno s njima, niti im je zabila gol! No, statistika je kao bikini – sve otkriva, ali ništa ne pokazuje, kako reče jedan kolega novinar, a Modrić, Rakitić i ekipa imaju priliku to i dokazati. I napisati dodatak povijesti u kojem će biti srušena tradicija poraza od Selecaoa.

Portugal ima Ronalda, ima još jako dobrih i tehnički potkovanih igrača, ali ovisno kako se prema njima postavi znaju ostati paralizirani i prinuđeni na neučinkovita soliranja. Svakako je u pitanju jedan od dva derbija osmine finala u kojem je sve moguće.

Nedjelja, 26.06.

15:00 Francuska – Irska

Domaćini su, zar ste uopće sumnjali, dobili relativno lagan domaći zadatak. Irska je simpatična, Irska je super, ali Irska je objektivno, da su stvari bile drugačije postavljene, već trebala biti doma. Zaboravite utakmicu s milosrdnom Italijom, više će vam o Irskoj reći utakmica s Belgijom.

Dakle, ovdje imamo šepave domaćine koji nisu mogli dobiti boljeg protivnika u osmini finala. Irci će hrabro poginuti, ali ipak na poginuti. Zašto? Jer nemaju individualnu kvalitetu jednog Pogbe, Griezmanna ili Payeta. A i zbog još niza objektivnih razloga koji će domaćine ugurati u nastavak natjecanja teško nam je povjerovati da će Hrabra Srca napraviti senzaciju. Iako bi u nekom idealnom svijetu to većini nas bilo jako drago kad bi se dogodilo.

18:00 Njemačka - Slovačka

Nesuđeni hrvatski takmac u osmini finala ide na reprezentaciju koju nitko ne želi sresti u knock out fazi. Njemačka je turnirska momčad sa četiri zvjezdice na grbu i Slovaci znaju da će morati igrati nadljudski da skrše Jogijeve rutinere.

Nije nemoguće, ali većina kvalitete je na strani Njemačke. Marek Hamšik, Robert Mak i Vladimir Weiss jesu vrlo dobri igrači, ali na klupi Elfa, a ne samo na terenu ima isto tako dobrih. Lopta je, znamo, okrugla, ali, isto tako znamo kako sve one izreke o Nijemcima i nogometu kao igri nisu nastale tek tako.

21:00 Mađarska - Belgija

Mađari su mi najugodnije iznenađenje prvenstva, potpuno su me demantirali nakon što sam ih ismijao nakon prve utakmice tvrdeći da im se posrećilo svladati susjede iz Austrije. I dalje tvrdim da su nesigurno ušli u turnir, ali su, na kraju ispade, odigrali sve tri utakmice grupe junački i bez poraza.

Prava odgonetka dileme jesu li Mađari zbilja tako dobri ili im je samo skupina bila loša doći će u susretu s Belgijom. Iako ne briljiraju, Belgijanci su momčad puna zvijezda i svakako zaslužuju maksimalan respekt.

Izbornik Storck pokazao se kao izvrstan izdanak njemačke trenerske škole i Mađari na klupi imaju, čini mi se, prednost. Belgija nije nepobjediva, jer je pokazala dosta manjkavosti, pogotovo protiv Italije i može ju se fokusiranošću i organizacijom nadjačati.

Ponedjeljak, 27.06.

18:00 Italija – Španjolska

El clasico europskog nogometa, repriza finala iz 2012. Ovaj put uloge su ponešto drukčije. Španjolska je pala protiv Hrvatske pokazavši sve svoje mane o kojima pišemo od početka Eura, a to su mane koje Furija nije imala prije četiri godine.

Italija je na Euro došla rasterećena, ali to više nije, jer nakon furioznog prolaska preko Belgije i mudrog trijumfa nad Švedskom talijanska javnost ne očekuje da Conteovi izabranici sad zapnu u osmini finala. Bit će to taktičko nadmudrivanje, borba do zadnje kapi znoja – i nemojte se čuditi ako osveta po tko zna koji put bude servirana hladna. Ipak je to talijanski recept.

21:00 Engleska – Island

Tisuću zamjerki Royu Hodgsonu i razočaranost engleske javnosti drugim mjestom u skupini sada je ostavljeno po strani, jer je Gordi Albion bio miljenik sreće. Islanđani su kasnim golom Austrijancima sami sebe namjestili na Rooneya i društvo, a nitko sretniji zbog toga od Engleza, jer su izbjegli Portugal.

Island je hrabar, Island je simpatičan, ali, slično kao i Irska, Island ima svoje realne limite. Ne bude li ih Hodgson sa svojim zvijezdama i zvjezdicama iskoristio, ne zaslužuje ništa manje od unisone medijske pljuvačine.

Kopirati
Drag cursor here to close