FARE u Zagrebu

Nacionalizam je stalno prisutan na hrvatskim stadionima

Sport / Nogomet | 28. 01. 2016. u 14:40 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na današnjem okruglom stolu u Zagrebu na temu ljudskih prava, antidiskriminacije i nogometa, u organizaciji Međunarodne mreže za antidiskriminaciju i društvenu inkluziju u nogometu (FARE Network) sudionici su kazali kako je nogometna reprezentacija Hrvatska imala sreće jer nije izbačena iz natjecanja zbog nacionalističkih ispada njezinih navijača, javlja Agencija Anadolija.

Okrugli stol je okupio nevladine organizacije, novinare, predstavnike navijačkih klubova i skupina te aktiviste iz Hrvatske koje u fokusu svog djelovanja propagiraju i štite ljudska prava, ženske, LGBT imanjinske grupe i udruge.

Piara Powar iz organizacije Football Against Racism in Europe (FARE) iz Londona, izjavio je kako je cilj okruglog stola okupiti sve civilne inicijative koje se bave pitanjima diskriminacije u nogometu, definirati postojeće stanje u toj oblasti kao i predstojeće djelovanje, kako u Hrvatskoj, tako i šire.

"Problem specifičan za Hrvatsku je u tome što hrvatska reperezentacija jako dobro igra i kvalificira se za sva veća natjecanja. No, uočavamo, kada Hrvatska gostuje na tim natjecanjima, razne elemente nacionalizma kod navijača. Na domaćem terenu, nacionalizam je stalno prisutan na stadionima", izjavio je Piara Powar iz Fare.

Powar je ustvrdio kako su na svakom međunarodnom natjecanju reprezentacije hrvatski navijači očitovali neku vrstu nacionalizma, kroz transparente, kroz pjevanje i slično. Dodao je kako je reprezentacija Hrvatske imala sreću da nije bila izbačena sa međunarodnih natjecanja.

Ognjen Mehmedović, predsjednik Nogometne akademije nacionalnih manjina Hrvatske, smještene u Slavonskom Brodu, kazao je kako je cilj postojeće nogometne kampove sljedeće godine proširiti na regiju te, uz Hrvatsku, uključiti BiH i Srbiju.

''Riječ je o nogometnim kampovima za dječake i djevojčice od 7 do 16 godina, pripadnike ukupno 21 nacionalne manjine u Hrvatskoj, kako bi se među njima stvorila pozitivna, antirasistička atmosfera'', izjavio je Mehmedović, i kojima je važna samo lopta i zajedništvo.

Cilj je kampova uključiti djecu koja se ne bave sportom, nogometom, tako da kampovi stvaraju podmladak za lokalne nogometne klubove.

Samo u kampu u Daruvaru, u nogomet se već aktivno uključilo 40 djevojčica, a u Vukovaru 10 djevojčica i 20 dječaka koji se nisu prije bavili nogometom.

Do sada su održana četiri nogometna kampa: u Daruvaru, Slavonskom Brodu, Vukovaru i Poreču, a planovi za 6., 7. i 8. mjesec su Dubrovnik, Pula i Bjelovar. Projekt financira Hrvatski nogometni savez (HNS).

Toti Dedić, predsjednik Svjetske organizacije Roma u borbi protiv rasizma, diskriminacije i siromaštva koja se, među ostalim, bavi borbom protiv diskriminacije na stadionima, izjavio je kako se njegova udruga bori najviše na nogometnim terenima, putem transparenata koji pozivaju na toleranciju, ali i pokretanjem nogometnih kampova za dječake i djevojčice nacionalnih manjina koje podržava i država, Hrvatski nogometni savez (HNS), FIFA i Europski parlament (EP).

Dedić je pozvao na rigoroznije kazne za navijačke huligane, naciste i fašiste, pa čak i među igračima, po uzoru na Veliku Britaniju.

Karmela Šegvić iz splitske Udruge Domine koja se bavi diskriminacijom i nasiljem nad ženama, na okruglom stolu bavila se diskriminacijom žena u sportu.

Šegvić je izjavila kako su žene u pogledu sporta, posebno nogometa, uvijek u pozadini muškaraca. Ukazala je na činjenicu da je sport danas prije svega vezan uz novac te kako ženski klubovi, prije svega odbojkaški i nogometni ženski klub u Splitu, gube financijsku podršku grada i županije, unatoč ostvarenim kvalitetnim sportskim rezultatima.

Kopirati
Drag cursor here to close