Metković - Ploče

Na 17. maratonu lađa 700 natjecatelja

Sport / Flash | 09. 08. 2014. u 10:35 M.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na 17. maratonu lađa, koji se danas vozi od Metkovića do Ploča, sudjelovat će 39 lađarskih momčadi sa 700 natjecatelja. Maraton će pratiti i predsjednik Ivo Josipović, koji je pokrovitelj ove manifestacije.

Velik broj natjecatelja čini Maraton lađa najmasovnijim natjecanjem u Hrvatskoj. Lađarske momčadi dolaze iz svih gradova i općina u dolini Neretve, okolnih općina i gradova iz BiH te iz Siska, Bjelovara, Zagreba, Iloka, Vinkovaca, Primorsko-goranske županije i Sombora u Bačkoj (Vojvodina).

Lađa u kojoj veslaju lađari tradicionalno je plovilo, koje se stoljećima rabilo za prijevoz ljudi i tereta na području neretvanske doline.

Početak utrke označava se pucnjem kuburaške skupine, a planiran je u 17 sati. Poslije dva sata i 15 minuta prve se lađe očekuju na cilju. Nakon proglašenja pobjednika, najboljim momčadima bit će dodijeljena odličja i veliki štit kneza Domagoja u prijelazno vlasništvo.

Osim državnog vrha, na Maratonu se očekuju i predstavnici oporbe te mnogobrojni posjetitelji, među kojima generali Ante Gotovina i Mladen Markač.

Kopirati
Drag cursor here to close