Traži se 13 gradova

HNS odustao od Eura 2020. jer nema potporu Vlade

Sport / Flash | 25. 04. 2014. u 19:13 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Hrvatski nogometni savez odustao je od kandidature za domaćinstvo Europskog prvenstva 2020. Službeno je o tomu obavijestio UEFA-u posljednjeg dana roka za predaju finalnih kandidatura za kontinentalnu smotru za šest godina koja će se održati u 13 gradova diljem Europe.

Kao razlog navedeno je da Vlada Republike Hrvatske nije odgovorila na službeni dopis HNS-a u vezi kandidature čime nije ispunjen zakonski preduvjet ulaženja u utrku za domaćinstvom. Naime, Zakon o sportu propisuje kako je za organizaciju takvog događaja nužna suglasnost Vlade RH, a istodobno to je i osnovni UEFA-in uvjet da bi kandidatura bila prihvaćena.

HNS je od samog početka poštivao sve rokove prijavljujući za domaćinstvo dva grada, Zagreb i Split, te je gradovima pravovremeno proslijedio i svu dobivenu dokumentaciju od strane UEFA-e. Unatoč potpori oba potencijalna grada domaćina, koji su pokazali želju i volju učiniti što je potrebno za dobivanje domaćinstva, na čemu im se zahvaljujemo, HNS nije mogao zadovoljiti prvi zakonski i UEFA-in uvjet - dobivanje suglasnosti i garancije Vlade Republike Hrvatske, stoji u priopćenju HNS-a.

Iz HNS-a ističu da su i dalje mišljenja da bi domaćinstvo takvog natjecanja bila fantastična prilika za promociju Hrvatske i grada domaćina, razvoj sportske kulture i infrastrukture te ekonomski poticaj cijeloj zemlji. Bez obzira na to, veselimo se Prvenstvu koje će uistinu biti 'EURO za Europu' i duboko vjerujemo da će hrvatska nogometna reprezentacija biti jedan od sudionika tog festivala nogometa, objavio je HNS.

Osim Hrvatskoga nogometnog saveza, posljednjeg dana za podnošenje završnih kandidatura za domaćinstvo Europskog prvenstva 2020. odustali su još i turski, švicarski te francuski savezi.

Od organizacije EURA 2020. nedavno je odustala i Poljska, koja je bila sudomaćin EP-a 2012. s Ukrajinom.

Izvršni odbor UEFA-e 13 gradova u kojima će se igrati Euro 2020. odredit će na sjednici 25. rujna.

Kopirati
Drag cursor here to close