Strah od napada

60.000 policajaca za sigurnost na EURU

Sport / Nogomet | 25. 05. 2016. u 10:49 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Francuske vlasti će za vrijeme Europskog nogometnog prvenstva od 10. lipnja do 10. srpnja rasporediti više od 60.000 policajaca i žandara kako bi "izbjegli" teroristički napad, objavio je u srijedu francuski ministar unutarnjih poslova Bernard Cazeneuve, prenijela je Hina.

"Naš je cilj da Euro bude velika svečanost, ali dugujemo istinu Francuzima: 0 posto opreza je 100 posto rizika, međutim 100 posto opreza nije nula posto rizika",izjavio je Cazeneuve za francuski sportski list "L'Equipe".

"Činimo sve kako bi izbjegli teroristički napad i pripremamo se da odgovorimo na njega ako se dogodi. Na terenu će biti više od 60.000 policajaca i žandara".

Finale francuskog kupa koji se igrao u nedjelju na Parku prinčeva između Olympique Marseilla i PSG-a "nije imalo vrijednost testa za Euro" što se tiče sigurnosti, dodao je francuski ministar. Susret je obilježen s nekoliko incidenata: nagurana masa ljudi na ulazu na stadion i pirotehnička sredstva koja su unesena na stadion unatoč pretraživanjima. Sjeverno do grada, Stade de France je bio jedna od meta atentata 13. studenog.

"Za trajanja Eura država je angažirana za sigurnost izvan navijačkih zona i stadiona. Što se tiče navijačkih zona, gradovi su zaduženi za filtriranje uz pomoć privatnih zaštitarskih tvrtki. A unutar stadiona djeluje UEFA", kazao je ministar.

Još je jednom stao u obranu odluke da se zadrže navijačke zone koje će prihvatiti 7 milijuna posjetitelja u deset gradova domaćina za trajanja Eura. "Navijačke zone su osigurani prostori. Odlučio sam da se provode pretraživanja na ulazu u navijačke zone, da se koriste detektori za metal i da se zabrani unošenje prtljage. Da nema navijačkih zona, navijači bi se okupljali bez kontrole i rizik bi bio puno veći".

Kopirati
Drag cursor here to close