Najmanji svemirski objekt

Znanstvenici otkrili novi asteroid sa prstenovima

Sci-Tech / Flash | 27. 03. 2014. u 13:56 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Brazilski istraživači otkrili su asteroid sa prstenovima. To je dosad najmanji svemirski objekt i tek peto tijelo, iza Jupitera, Saturna, Urana i Neptuna, koji ima ove “obruče”.

Dva prstena oko kamena, nazvanog Chariklo, uočena su u lipnju prošle godine, tijekom okultacije koja je bila vidljiva samo iz Južne Amerike.

Kao što je i bilo očekivano, zvijezda je nakratko nestala kada je Chariklo zaklonio njenu svetlost, ali je ova mini-eklipsa astronomima otkrila daleko više nego što su se mogli nadati.

''Nekoliko sekundi prije, a potom i nekoliko sekundi nakon okultacije, pojavile su se na trenutak dvije sjenke na sjaju zvijezde. Nešto je oko Charikla blokiralo njenu svjetlost'', navodi se u priopštenju Europskog južnog opservatorija (ESO).

Ispostavilo se da su to dva uska prstena – fenomen za koji se vjerovalo da je svojstven samo plinskim džinovima našeg solarnog sustava.

Upoređivanjem podataka različitih teleskopa, astronomi su uspjeli ne samo da rekonstruirati oblik i veličinu Charikla već i izgled, širinu i orijentaciju njegova dva obruča, koje su nazvali Ojapoke i Chui prema rijekama u Brazilu.

Jedan Chariklov prsten je širok sedam, a drugi tri kilometara dok razmak između njih iznosi devet kilometara. Kao i Saturnovi, i Chariklovi prstenovi su sačinjeni od zaleđene vode.

Chariklo, kamen širine 257 kilometara, otkriven je 1997. godine i nazvan po vodenoj nimfi iz grčke mitologije.

To je najveći asteroid koji kruži oko Sunca, u prostoru između Saturna i Urana, više od milijardu kilometara od Zemlje. Njegovi prstenovi su, po mišljenju astronoma, najvjerojatnije ostatak davnog svemirskog sudara.

Kopirati
Drag cursor here to close