Štrajk na vidiku

Vladu nije briga: Upisi studenata u Sarajevu bit će odgođeni

Sci-Tech / Flash | 19. 08. 2014. u 11:29 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na danas zakazanom ročištu koje se trebalo održati između predstavnika Sindikata Univerziteta u Sarajevu, Rektorata i Vlade Kantona Sarajevo pojavio se samo predsjednik Sindikata UNSA prof. Berko Zečević.

Kako Zečević pojašnjava u izjavi za Fenu cilj Sindikata UNSA je potpuna legitimnost štrajka članica UNSA koji je najavljen za 8. rujna . Iduće ročište zakazano je za 28. kolovoza.

Zečević ističe da je raspoloženje među sveučilišnim djelatnicima takvo da su spremni da budu u štrajku dok se ne ispuni bar osnovni zahtjev a to je potpisivanje kolektivnog ugovora.

Predsjednik sindikata UNSA izrazio je nadu kako bi do toga moglo doći prije izbora, ali ističe da se ništa ne može jamčiti.

Inače Sindikat UNSA već osam godina pokušava postići dogovor s Vladom Kantona o kolektivnom ugovoru. Načelno je prije šest godina postignut dogovor s tadašnjim sazivom Vlade Kantona Sarajevo ali do realizacije nije nikad došlo.

Problemi s kojima se sreću kadrovi Univerziteta u Sarajevu, između ostalog su ekonomska nesigurnost, neredovne isplate plaća, neulaganje u znanstveni rad, nemogućnost primanja mladih kadrova, neizjednačenost njihovih plaća s plaćama ostalih proračunskih korisnika, (za istu složenost posla primanja iz budžeta su za oko 20 posto manja).

SIndikat UNSA broji 15 članica, fakulteta i akademija. A štrajku će se pridružiti i visokoškolske ustanove koji nisu u Sindikatu.

Najavljeni štrajk, kako je istaknuo Zečević, ne bi trebao ''značajno utjecati na upise i ispitne rokove koji će biti prolongirani''.

NI na prošlotjednom ročištu nije bilo predstavnika županijske vlade, a Zečević ističe kako vlada pokušava kupiti sveučilišne djelatnike.

''Vlada nam sad pokušava uplatiti dvije plaće kako bi smirila situaciju,ali to ne rješava problem'', kaže Zečević za kojeg je to tek "šminka koja bi trebala da umiri sveučilišne djelatnike", a koji su tek prije desetak dana dobili svibanjsku plaću.

Kopirati
Drag cursor here to close