Tko kontrolira internet?

Video koji morate pogledati: Otac interneta objašnjava internet!

Sci-Tech / Flash | 28. 07. 2014. u 11:06 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Svi ga doživljavamo kao nešto sasvim normalno, uobičajeno, nešto što je oduvijek tu, iako je jasno kako to i nije baš tako, ako želite znati kako je nastao internet, tko ga kontrolira i kakva mu je budućnost, ovo je video za vas...

Danas je jedan od najvećih igrača u virtualnom svijetu world wide weba Google, koji apsolutno dominira u mnogim segmentima on-line poslovanja i svega što ide uz to.

Ali, ni Google ne bi bio to što je da nije bilo čovjeka imenom Vinton Gray „Vint“ Cerf kojega nazivaju i – ocem interneta. Cerf je rođen 23. lipnja 1943., kao dijete patio je od poremećaja sluha, stoga se vrlo rano okrenuo istraživanju i razvoju alternativnih načina komunikacije, među kojima su i računalne mreže...

Ako se zna da je sudjelovao od samih početaka u razvoju TCP/IP protokola, koji je temelj svih temelja današnje komunikacije na webu, onda su stvari poprilično jasne.

Cerf je primio brojne prestižne nagrade za razvoj i promociju tehnologije, između ostalog je u prosincu 1997. od bivšeg američkog predsjednika Billa Clintona dobio Nacionalnu medalju za tehnologiju i doprinos razvoju interneta, a 2004. mu je uručena Turing Award, koju mnogi smatraju ekvivalentom Nobelovoj nagradi, naravno kada je u pitanju područje tehnologije.

Postoji li, dakle, osoba koja je više pozvana od Vinta Cerfa da nam objasni što je, zapravo, internet, kako je nastao, kakav je danas i kamo ide? Vjerojatno ne, jer se Cerf i sam predstavlja kao otac troje djece od kojih je jedno – internet.

Velikanu kakav je Cerf je i velikan poput Googlea odlučio dati poseban prostor kako bi dao svoje viđenje interneta, bez kojega danas mnogi ne mogu zamisliti svoj život, a o poslovanju da i ne govorimo.

Ako volite znati ponešto o povijesti jednog od najvećih tehnoloških dostignuća današnjice, ako želite naučiti što je to ICANN i mnogi drugi pojmovi, ako vas zanima kako će se stvari razvijati u budućnosti, onda ovaj video apsolutno morate vidjeti.

Ne traje predugo, a otkrit će vam tko kontrolira stvari kada je web u pitanju, kako sve funkcionira, uglavnom, otac interneta priča o svojem djetetu...

Kopirati
Drag cursor here to close