JRC

Uključiti građane u procese znanosti i tehnologije i procese političkog odlučivanja

Sci-Tech / Flash | 06. 07. 2015. u 10:58 M.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

"Javno zalaganje u znanosti, tehnologiji i inovacijama", tema je dvodnevne radionice koja je započela danas na Građevinskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru, a u organizaciji Združenog istraživačkog centra (JRC) Europske komisije.

Po riječima Marije Čuture s Ekonomskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru, svrha je ove specijalne radionice razviti participatorni pristup koji u osnovi znači da bi znanost i ljudi koji se njome bave trebali biti potpora u donošenju odluka ili pomagati u donošenju odluka u rješavanju društvenih i drugih problema s kojima se BiH suočava.

''Združeni istraživački centar izravno pomaže svim zemljama, u različitim fazama približavanja Europskoj uniji, da se prilagode novim tehnologijama odlučivanja i potporama u odlučivanju, a centar to radi kroz okvir za proširenje i integraciju te nudi niz potpora, među kojima je i ova radionica, ali i druge vrste potpora kao što su razmjena znanstvenika'' kazala je Čutura u izjavi novinarima.

U ime JRC-a nazočnima se obratila znanstvenica Lucija Vesnić Alujević koja je kazala kako je svrha radionice pružiti znanstvenu potporu politikama o kojima se odlučuje u Bruxellesu.

''Ovdje smo došli organizirati radionicu koja ima svrhu da se građani uključe u procese znanosti i tehnologije i procese političkog odlučivanja. U ova dva dana ćemo pokriti puno različitih tema i oblasti, a jedno od predavanja je i o tome jesu li nove tehnologije dobre za građane i što sami građani misle o tome'' kazala je Alujević.

Inače, Združeni istraživački centar, koji ima svojih sedam instituta u pet zemalja Europske unije, jedan je od generalnih direktorata Europske komisije, čija je glavna uloga pružanje znanstvene i tehničke potpore zemljama na putu ka članstvu u EU.

Kopirati
Drag cursor here to close