Stručni skup

U Mostaru se okupili bosnisti

Sci-Tech / Flash | 29. 04. 2016. u 18:10 S.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Studentskom hotelu 'Mostar' u petak je započeo stručni skup 'Susreti bosnista' koji je okupio brojne profesore i studente sa pet visokoškolskih ustanova iz BiH, te Kosova (Prizren) i Srbije (Novi Pazar).

Na ovogodišnjim 'Susretima bosnista' sudjeluje 200 sudionika, studenata i profesora bosanskog jezika i književnosti iz zemlje i regije.

Dvodnevnu manifestaciju otvorila je ministrica obrazovanja i znanosti FBiH Elvira Ćemalović-Dilberović koja je naglasila da je ovaj događaj još jedna potvrda postojanja bosanskoga jezika kroz stoljeća.

Prigodnim obraćanjima, prisutne su pozdravili muftija mostarski Salem ef. Dedović, ministar obrazovanja, znanosti, kulture i sporta HNŽ Rašid Hadžović, te prof.dr. Sanjin Kodrić.

U petak je u sklopu ove manifestacije održano predavanje akademika prof.dr. Dževada Jahića, predavanje prof.dr. Sanjina Kodrića, izložba knjiga iz lingvističke i književne bosnistike, te promocija knjiga i javna tribina.

Predsjednik Matičnog odbora Bošnjačke zajednice kulture 'Preporod' Sanjin Kodrić kazao je Feni kako su 'Susreti bosnista', prije svega znanstveno-stručna studentska manifestacija.

Dakle, nije riječ o manifestaciji koja je koncentrirana na profesore i akademske radnike već prije svega na studente, dodao je. Po njegovim riječima, cilj je manifestacije okupiti studente te ih upoznati s ključnim pitanjima u okviru bosnistike.

"Središnji događaj manifestacije jeste 'Neretvanska deklaracija' o bosanskom jeziku, kojom se htjelo afirmirati bosanski jezik u Hercegovini, tj. na bosanskom jugu, odnosno obratno, htjelo se afirmirati bosanski jug ili Hercegovinu na bosanski jezik. Budući da je Hercegovina ono područje odakle je i inače uzeta osnovica za standard, ne samo bosanskog, već i hrvatskog i srpskog jezika, tj. srednjo-južno slavenskih jezičnih sustava", naglasio je Kodrić.

Uz ostalo, tijekom manifestacije organizirana su i dodjela priznanja za izrazit doprinos razvoju bosnistike, i to prof. em. dr. Elbisi Ustamujić i prof. dr. Fahrudinu Rizvanbegoviću, a posthumno akademiku prof. dr. Đenani Buturović, Aliji Isakoviću i dr. Muhamedu Šatoru.

U subotu se očekuje promocija nekoliko knjiga, te izlet sudionika u Počitelj, Ljubuški, Stolac gdje će biti upriličena promocija knjiga dr. Nirhe Efendić i doc.dr. Amire Dervišević. Inače, 'Susreti bosnista' se održavaju u sklopu manifestacije 'Dani mevluda i zikra 2016.'

Kopirati
Drag cursor here to close