Pobjedu odnijeli Mostarci

U Mostaru izgrađeni novi mostovi: Održano natjecanje u izradi modela rešetkastih mostova

Sci-Tech / Flash | 23. 04. 2014. u 13:57 A.J.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Mostaru su danas izgrađeni novi mostovi, a gradili su ih mladi iz cijele Hercegovine.

Naime, riječ je o natjecanju u izradi modela rešetkastih mostova od drvenih štapića. Ovu zanimljivu manifestaciju organizirali su mostarski studenti Građevinskg fakulteta Sveučilišta u Mostaru, gdje se ovo natjecanje i održalo.

Prva tri mjesta odnijeli su:
1. Srednja građevinska škola Jurja Dalmatinca Mostar, osvojila prvo mjesto. Članovi tima: Matea Katić Jurica Kalinić i Marin Topić. Most je mogao podnijeti 85 kg težine.
2. Srednja škola Stolac, osvojila je drugo mjesto. Članovi tima su:Fabijana Miletić, Ivana Marić i Jelena Mrnjavac. Njihov model mosta podnio je 79 kg opterećenja.
3. Srednja škola A.B. Šiimića iz Gruda odnijela je treće mjesto. Članovi tima su : Ivana Brzica, Marko Jasak i Mile Zorić. Model je podnio 72kg težine

''Natjecalo se osam škola, svaka škola je imala po tri predstavnika. Dvadeset i četiri maturanta su pokazala zavidno znanje i veliku kreativnost. Pobjedu je odnijela Srednja građevinska škola Jurja Dalmatinca iz Mostara, čiji je model mosta mogao podnijeti 85 kilograma težine'', rekao je u izjavi za Bljesak.info Danijel Bevanda jedan od organizatora ovog natjecanja.

Inače, Međunarodna udruga studenata građevinarstva, IACES LC Mostar, organizirala je ovo natjecanje u suradnji sa Građevinskim fakultetom i Studentskim zborom Građevinskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru, a po riječima Bevande organizacijom su i više nego zadovoljni.

''Cilj ovog natjecanja nam je bio promoviranje građevinarstva među mladima, što smo svakako uspjeli. Željeli smo približiti maturantima građevinu i pokazati im njezine zanimljive strane. Na interaktivan, zabavan i edukativan način, učenicima smo predstavili naše zanimanje. Ovakva natjecanja inače se organiziraju svugdje u svijetu, a danas smo se i mi pridružili svjetskom trendu, organizirajući jedan ovakav događaj upravo u Mostaru'', rekao je Bevanda, inače tajnik udruge IACES.

Natjecatelji su prije natjecanja imali uvodno predavanje gdje su im organizatori objasnili princip izgradnje ovakvih mostova, nakon čega su se učenici 'bacili' na posao.

''Učenici su bili iznenađujuće kreativni, želimo pohvaliti sve natjecatelje. Nadamo se da su se svi zabavili i nešto naučili'', rekao je Bevanda.

 

Kopirati
Drag cursor here to close