Mostar i Stolac

U Mostaru će se održati deveta konferencija 'Jedinstvo i razlike u Europi'

Sci-Tech / Flash | 17. 06. 2014. u 14:29 S.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

I ove godine će u Mostaru biti održana konferencija 'Jedinstvo i razlike u Europi' u organizaciji Međunarodnog foruma Bosna. U radu konferencije sudjelovat će 40 znanstvenika iz zemlje i svijeta.

Izlaganja i rasprave bit će organizirani u tri znanstvena područja: (1) Religija, identitet i društvo; (2) Ekonomski oporavak i odgovornost za okolinu; i (3) Evropski unutrašnji i vanjski drugi. Znanstveni dio konferencije počet će s dva inauguralna predavanja – Kadrija Hodžić, 'Kritika suvremene bosanske ekonomske politike' i Garteh Jones 'Bosna i Europa u gledanju iz Hong Konga'.

Uz znanstvena izlaganja i pripadajuće rasprave predviđena su i tri programa za širu javnost:
· 'Filozofija religije u bosanskome vidiku: Uz englesko izdanje knjige Rusmira Mahmutćeajića Hval i Djeva, 1-3 (gost govornik Garteh Jones);
· 'Nacionalizmi i budućnost balkanskih zemalja' uz englesko izdanje knjige Edine Bećirević 'Na Drini genocid', gosti govornici Mile Babić, Edina Bećirević, Sonja Biserko i Rusmir Mahmutćehajić;
· 'Predstavljanje Projekata škola znanja: Kako spriječiti buduće sukobe?', gošća govornica Suada Kapić.

Uz početak konferencije bit će otvorena i Treća izložba Galerije HIDR. U sklopu ovog događaja bit će organizirana i deveta međunarodna ljetna škola 'Mladi i naslijeđe'. Ovu školu organiziraju Međunarodni forum Bosna, Forum mladih Stolac i Udruženje za obnovu građanskog povjerenja općine Stolac.

U radu škole sudjelovat će 40 studenata, predavača i voditelja radionica iz zemlje i svijeta. U program Škole uključene su sljedeće aktivnosti:
· Šest umjetničkih/zanatskih radionica – Sedma stolačka drvorezbarska radionica; Četvrta stolačka radionica umjetničke obrade metala; Druga stolačka radionica umjetničke obrade kamena; Osma stolačka radionica rekonstrukcije Podgradske mlinice; Treća stolačka radionica rekonstrukcije kuće HIDR 2 i Prva radionica vernakularne arhitekture.

· Devet obrazovnih radionica – Bosansko kulturno naslijeđe; Ilindan/Aliđun u bosanskoj kulturi; Kako izliječiti fanatika?; Pitanje o identitetu; Bosanska religijska pluralnost: Različitosti tumačenja i varanja; Engleski prijevodi bosanskog tradicijskog pjesništva; Konstruiranje drugosti u europskoj povijesti; Zaštita primarne okoline u Stocu i njegovoj okolini; Stećci u bosanskoj kulturi.

· Dva tečeja – Tečaj sokolarstva i tečaj streličarstva, priopćeno je iz Međunarodnog foruma Bosna. Konferencija 'Jedinstvo i razlike u Europi' održat će se u Mostaru od 03. do 05. kolovoza 2014.

Kopirati
Drag cursor here to close