Obrazovanje

U BiH akreditirano 17 visokoškolskih ustanova

Sci-Tech / Flash | 29. 09. 2015. u 13:16 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Direktor Agencije za razvoj visokog obrazovanja i osiguranje kvaliteta u BiH Husein Nanić izjavio je danas da je proces akreditacije završilo 17 visokoškolskih ustanova u BiH.

U postupku akreditacije je 11 visokoškolskih ustanova, pojasnio je Nanin, ističući da i studenti imaju veoma važnu ulogu u procesu osiguranja kvaliteta i akreditacije ustanova i studijskih programa u BiH.

U povodu Dana otvorenih vrata u Agenciji za razvoj visokog obrazovanja i osiguranje kvaliteta o temi "Uloga studenata u procesu akreditacije", Nanić je u izjavi novinarima u Banja Luci kazao da svi paneli koji provjeravaju kvalitetu na visokoškolskoj ustanovi moraju imati i predstavnike studenata, koji su ravnopravni s ostalim u ocjeni kvaliteta na visokoškolskoj ustanovi.

Naglasio je da je uključenost studenata u ovaj proces dio europskih standarda kojima teži i BiH.

Kemal Nedžibović s Internacionalnog Burč univerziteta iz Sarajeva je mišljenja da akreditacija visokoškolskih ustanova ne treba biti samo na papiru, već obrazovanje u BiH zaista treba biti kvalitetno i da inspekcija treba da provjerava provođenje akreditacija.

I predsjednik Unije studenata Republike Srpske Borivoje Obradović smatra da proces akreditacije i relicenciranja, koji će biti u novom zakonu o visokom obrazovanju RS, moraju biti usklađeni.

Kopirati
Drag cursor here to close