Javni emiteri

Traži se rješenje za pretplatu i jezik na televiziji

Sci-Tech / Flash | 13. 10. 2015. u 13:16 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Komisija za vanjsku i trgovinsku politiku, carine i promet Doma naroda Parlamenta BiH usvojila je danas prijedlog zaključaka koje će proslijediti ovom domu na usvajanje, a kojima se traži da se osigura ravnopravnost sva tri konstitutivna naroda i službenih jezika u programima javnih RTV emitera.

Jednim od prijedloga zaključaka izražava se zalaganje za zakonito poslovanje javnih emitera i snažna podrška istinitom, cjelovitom, nepristranom i pravednom informiranju javnosti o svim događajima u BiH, piše BHRT.

Informiranje u BiH mora biti ravnopravno, na jezicima tri konstitutivna naroda, na tri kanala u okviru Javnog RTV sustava, u duhu međunarodnih i europskih propisa i standarda, kao i Rezolucije Europskog parlamenta i odredaba Ustava BiH.
Domu naroda BiH predlaže se da obaveže Vijeće ministara BiH i Ministarstvo prometa i komunikacija BiH da u što kraćem roku, a najkasnije do kraja godine pripreme i Parlamentarnoj skupštini BiH dostave prijedlog izmjena zakonodavstva u oblasti javnog RTV sustava koje će biti u skladu sa Ustavom BiH.

Te izmjene trebaju biti u skladu i sa stavovima iznesenim u Rezoluciji Europskog parlamenta o napretku BiH u travnju 2015. godine, te zajedničkom izjavom predsjedavajućih 17. međuparlamentarnog sastanka Europskog parlamenta i Parlamentarne skupštine BiH iz svibnja 2015, u kojoj je naglašeno kako je za javne medije u BiH od suštinskog značaja emitiranje programa na svim službenim jezicima.

Komisija za vanjsku i trgovinsku politiku, carine i promet Doma naroda usvojila je prijedlog zaključka prema kojem bi Vijeće ministra BiH trebalo utvrditi novi efikasan i održiv model naplate RTV pretplate koji će predložiti Parlamentarnoj skupštini na usvajanje.

Od nadležnih institucija se traži i prioritetno rješavanje zadatka digitalizacije, a od Upravnog odbora BHRT-a detaljna analiza svih troškova, posebno troškova zaposlenih, u skladu sa čime bi se pristupilo procesu racionalizacije svih funkcija i broja radnih mjesta u BHRT-u.

Komisija je krajem lipnja raspravljala o Informaciji o problemima u poslovanju i funkcioniranju BHRT-a, koju je sačinio Upravni odbor BHRT-a, a danas usvojeni prijedlozi zaključaka rezultat su višemjesečnih nastojanja da se u okviru ovog radnog tijela Doma naroda postigne suglasnost o njima.

Kopirati
Drag cursor here to close