36. obljetnica

Svečanom sjednicom obilježen Dan Sveučilišta u Mostaru

Sci-Tech / Flash | 05. 12. 2013. u 12:05 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U HKD Herceg Stjepan Kosača u Mostaru održana je svečana sjednica senata Sveučilišta povodom 36. obljetnice mostarskog Sveučilišta.

Prigodnim govorom nazočnima se obratila rektorica Sveučilišta prof. dr. sc. Ljerka Ostojić, a samu svečanost svojim nastupom uveličale su klape ''Krš'', ''Drača'', te Sveučilišni zbor.

''Na 36. obljetnicu utemeljenja Sveučilište u Mostaru je spremno za nove izazove. Navest ću samo neke. Osnivanje centara izvrsnosti koji će unaprijediti znanost i osnažiti uključivanje Sveučilišta u Mostaru u Europski prostor. Osnivanje Sveučilišnog centra za cjeloživotno učenje (formalno i neformalno), jer je cjeloživotno obrazovanje uvjet izgradnje društva utemeljenog na znanju. Jedan od projekata je i tehnološki park u Kampusu II. Tu je i projekt izgradnje sveučilišne knjižnice.

Poticat ćemo osnivanje novih Fakulteta te uvođenju modernih i inovativnih studijskih programa. Naravno sve e to potrebno je uskladiti s tržištem rada. Jedna od zadaća je i profilirati Sveučilište u Mostaru kao istraživačko sveučilište. Tu su i programi suradnje Sveučilišta, njegove integracije, sustav osiguranja kvalitete, akreditacija. Za sve navedene projekte potrebna su financijska sredstva. Cilj nam je smanjiti udio financiranja od strane studenata i njihovih roditelja, povećati udio financiranja od strane osnivača županija. ali i iznaći posve nove izvore financiranja koji se koriste kao uspješan model u zemljama Europske unije.

Kruna našeg, kao i svakog Sveučilišta, su studenti. Oni su polazište i ishodište Sveučilišta u Mostaru. Ovu prigodu koristim da svim našim studentima i djelatnicima čestitam Dan Sveučilišta u Mostaru'', rekla je rektorica Ostojić u izjavi za medije.

Ovom prilikom dvadeset dvoje studenata dobilo je rektorsku nagradu. Nagradu je primilo 20 studenata, dok će dvoje studenata, koji se nalaze u inozemstvu na studentskoj razmijeni nagradu dobiti naknadno.

Kopirati
Drag cursor here to close