off-grid sustav

Sustav za rasvjetu instaliran na Prokoškom jezeru

Sci-Tech / Flash | 05. 06. 2015. u 08:51 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na Prokroškom je instaliran off-grid sustav sa rasvjetom. Postavljena su dva fotonaponska panela od 250W, jedan invertor od 900W za ovakve sustave gdje nema mreže, dvije solarne GEL baterije 95Ah i 12V, jedan MPPT kontroler za regulaciju napona punjenja i pražnjenja baterija i naravno potrebni kablovi i osigurači sustava.

Ovo sve je napravljeno da bi napajalo jedan LED reflektor od 30W sa foto ćelijom za noćno osvjetljavanje ispred objekta i kapije na ulazu u park prirode, jedan LED reflektor od 20W za bočno osvjetljavanje koji se pale i gase i usmjeravaju po potrebi i dvije LED cijevi unutar naplatne kućice gdje borave čuvari parka za unutrašnju rasvjetu objekta. Postavljene su i utičnice na koje su priključen radio, TV, punjači mobitela i radio stanica, a to je napravljeno da koriste čuvari parka.

Izvršena je kopletna instalacija opreme za potrebe naplatne kućice na ulazu u park prirode. Do sada objekti nisu bili spojeni na mrežu električne energije, a čuvari su naveče sjedili uz svijeće. Sada električnu energije dobijaju iz fotonaponskog solarnog panela i njihov boravak u večernjim satima je sada znatno lakši.

Ovo je još jedan od pozitivnih primjera korištenja i instaliranja obnovljivih izvora energije u Bosni i Hercegovini. Naravno u budućnosti se nadamo da će ovi primjeri biti svakodnevnica.

Kopirati
Drag cursor here to close