Regionalna suradnja

Split postaje sjedište regionalnog centra za istraživanje i inovacije

Sci-Tech / Flash | 17. 09. 2015. u 09:44 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Potpredsjednica hrvatske Vlade Vesna Pusić otvoriti će u petak u Splitu ministarsku konferenciju u povodu osnivanja Regionalnog centra za istraživanje i inovacije (WISE), priopćeno je iz Vijeća za regionalnu suradnju iz Sarajeva.

Uz domaćine, ministra znanosti obrazovanja i sporta Republike Hrvatske Vedrana Mornara, glavnog tajnika Vijeća za regionalnu suradnju sa sjedištem u Sarajevu Gorana Svilanovića, gradonačelnika Splita Ivu Baldasara, na konferenciji će sudjelovati ministri znanosti Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Kosova, Makedonije i Srbije, visoki predstavnici Europske komisije, Svjetske banke, zamjenik ministra znanosti Slovenije, predstavnici drugih zemalja Europe te drugi uvaženi gosti.

Ministri znanosti potpisat će na Konferenciji zajednički ugovor kojim Republika Hrvatska i Grad Split postaju središte za znanost i inovacije u ovom dijelu Europe iz kojeg će se financirati istraživački projekti u Hrvatskoj, regiji i partnerskim institucijama iz drugih zemalja Europe i svijeta te centri, mreže znanstvene izvrsnosti i tvrtke koje se bave istraživanjem i razvojem novih tehnologija.

Uspostava Centra nastavak je rada još od 2009. godine, kada je u Sarajevu potpisana Deklaracija o zajedničkoj suradnji u znanosti i inovacijama te 2013. u Zagrebu Deklaracija o regionalnoj strategiji istraživanja i razvoja za inovacije, izrađena u zajedničkoj koordinaciji Svjetske banke, Europske komisije, Vijeća za regionalnu suradnju te sedam potpisnica iz regije. Time je otvoren put osnivanju zajedničkog Centra za istraživanje i inovacije sa sjedištem u Hrvatskoj, a Vlada RH je odlukom iz 2014. godine odredila da to bude u Splitu.

Centar će imati status međunarodne organizacije u sklopu koje će se odvijati aktivnosti čelnika i predstavnika učesnica iz regije, drugih europskih i svjetskih zemalja, predstavnika Europske komisije i Svjetske banke, znanstvenika i poduzetnika koji se bave visokim tehnologijama i investitora koji ulažu u visoke tehnologije. Svojim aktivnostima Centar će nadopuniti rad i ciljeve dviju postojećih europskih inicijativa - Dunavske i Jadransko-jonske strategije u koje je uključena većina europskih zemalja, uključujući i Hrvatsku.

Konferencija će biti otvorena za medije u petak, 18. rujna od 10 do 14 sati, a održava se u Vili Dalmacija, Meštrovićevo šetalište, u Splitu.

Od 13:40 do 14 sati ministri će biti dostupni za izjave, navodi se u priopćenju.
vijeće za regionalnu suradnju.

Kopirati
Drag cursor here to close