"Mijatovi dvori"

Speleološka i znanstveno-istraživačka ekspedicija u Tomislavgradu

Sci-Tech / Flash | 25. 08. 2015. u 12:52 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Speleološko društvo "Mijatovi dvori" iz Tomislavgrada organizira 6. međunarodnu speleološku i znanstveno-istraživačku ekspediciju "Ponor Kovači - Izvor Ričine 2015.", koja će biti održana od 26. do 30. kolovoza 2015. godine.

Istraživanje će biti organizirano u okviru dvije sekcije - speleološke, koja će obuhvatiti bazna speleološka i speleoronilačka istraživanja te znanstvene, koja uz speleološka i biospeleološka, obuhvaća: geografska, geološka, hidrološka, arheološka, biološka, agronomska i druga istraživanja, priopćeno je iz Speleološkog društva "Mijatovi dvori".

U okviru ekspedicije sudionici će proći sustav podzemnoga toka rijeke Šujice od izvora Ričine u Vrilu, odnosno od Zelenoga jezera uzvodno prema istraženih 2 kilometra od Ponora u Kovačima. U slučaju nepovoljnih hidroloških uvjeta, visokoga vodostaja i protjecanja vode u Ponor i iz izvora Ričine, istraživat će se brojne jame i špilje koje se nalaze na obližnjim masivima: Grabovica, Tušnica, Ljubuša, Vran, Kamešnica, Čvrsnica, Dinara.

Smještaj ekspedicijskoga kampa bit će u Prisoju, na padinama Tušnice, iznad Buškoga jezera, u privatnoj obiteljskoj kući gdje će biti predstavljena dosadašnja petogodišnja istraživanja, ali i obilježeno petnaest godina djelovanja Speleološkog društva "Mijatovi Dvori".

Uz Speleološko društvo "Mijatovi Dvori", suorganizatori 6. međunarodne speleološke i znanstveno-istraživačke ekspedicije su Udruga "Naša baština" Tomislavgrad Zagreb, BIOSPELD - Biospeleološko društvo u Bosni i Hercegovini te ADIPA Društvo za istraživanje i očuvanje prirodoslovne raznolikosti Hrvatske Terra Dinarica.

Kopirati
Drag cursor here to close