Nešto u svemiru

Sonda Philae pronašla organske molekule

Sci-Tech / Flash | 19. 11. 2014. u 09:43 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sonda Philae pronašla je organske molekule na površini komete na koju se spustila prošlog tjedna, ali znanstvenici još nisu objavili o kojoj vrsti molekula je riječ.

Svemirska sonda uspjela je da emitirati dokaze o prisustvu kemikalija koje sadrže karbon i vodik prije nego što je ušla u stanje hibernacije kako bi sačuvala preostalu energiju.

Organske molekule su suštinski za postojanje života. Otkriće ovih materija na kometi 67P/Čurjumov-Gerasimenko moglo donijeti nova saznanja o tome na koji način su kemijski sastojci u dalekoj prošlosti stigli na Zemlju i omogućili nastanak života.

Mnogi znanstvenici vjeruju da su ove molekule stigli na našu planetu na asteroidu ili kometi u sudarima koji su se dogodili u ranoj povijesti Zemlje.

Njemački aero-svemirski centar objavio je kako je njegov instrument Kozak potvrdio da je pronašao organske molekule u atmosferi komete.

Guardian piše da kasniji pokušaj bušenja površine komete i uzimanja uzoraka tla radi analize nije bio uspješan, prenosi Srna.

Philae je funkcionirao na kometi više od 60 sati prije nego što se ugasio.

Znanstvenici u centru misije kažu da i dalje pokušavaju interpretirati rezultate obavljenih istraživanja i da saznaju sadrže li otkrivene molekule još neke kemikalije važne za život.

Preliminarni rezultati koje je dostavio instrument Mupus pokazuju da se na površini komete nalazi sloj prašine debljine 10 do 20 centimetara, a ispod nje tvrd sloj leda.

Kopirati
Drag cursor here to close