Dani otvorenih vrata

Sami studenti još uvijek ne govore o svojim poteškoćama

Sci-Tech / Flash | 15. 04. 2014. u 11:06 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Sami studenti još uvijek se ne oslobađaju do te mjere da govore o svojim poteškoćama. One su nekada prekrivene, poput disleksije, emocionalnih pitanja i pitanja koncentracije za nastavu i učenje. Za sve te poteškoće je moguće pružiti pomoć studentima, ali ne ide uvijek lako'', rekla je Adila Kreso, koordinatorica Tempus projekta za BiH na Danu otvorenih vrata Ureda za podršku studentima s posebnim potrebama Sveučilišta u Mostaru.

''Ured za podršku studentima s posebnim potrebama koje je otvoreno na Sveučilištu u Mostaru, pripada Sveučilištu i koordinacijsko je tijelo Sveučilišta koje pridonosi stvaranju inkluzivnog ozračja, stvarajući društvo u kojem svaka osoba pripada i sudjeluje zajedno u potpunosti'', rekla je dr. sc. Vesna Varunek, koordinatorica projekta za Sveučilište u Mostaru. Varunek je istaknula kako je važno da se čuje glas studenata.

Tema središnjeg događaja, koji je organiziran u okviru Tempus projekta, je ''Jednake mogućnosti u visokom obrazovanju za studente s posebnim potrebama''.

''Mi smo otvorili vrata za te studente i mi ćemo raditi na tome sada. To će biti i naša obaveza kroz neke dokumente koje ćemo preporučiti da država donese, no to neće ići preko noći'', rekla je Kreso.

Suočavanje s predrasudama

Studenti s poteškoćama se boje predrasuda i Dani otvorenih vrata mogu pridonijeti u borbi protiv njih.

''Nama je važno uključiti studente s posebnim potrebama u visoko obrazovanje, a tu se javlja problem predrasuda i etiketiranja. Puno puta sam se susrela sa studentima koji ne žele doći u Ured, ne žele se evidentirati jer se boje odbacivanja od vršnjaka.

Ovim otvorenim Danom želimo ukloniti te predrasude i želimo poručiti studentima s posebnim potrebama da mogu studirati, da je to pravo svakog studenta, svakog čovjeka, pravo na visoko obrazovanje, a kasnije pravo na rad'', rekla je Danijela Šoše, studentica pete godine Medicinskog fakulteta, volonter Ureda za podršku studentima s posebnim potrebama Sveučilišta u Mostaru, također predsjednica županijske udruge slijepih Široki Brijeg i članica upravnog odbora Saveza slijepih Herceg Bosne.

Kopirati
Drag cursor here to close