Foreign Military Financin

SAD šalje Hrvatskoj mornarici podvodne dronove

Sci-Tech / Tehnologija | 11. 01. 2016. u 19:07 M.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kako neslužbeno doznaje Slobodna Dalmacija u Ministarstvu obrane Republike Hrvatske (MORH), najvjerojatnije tijekom veljače SAD će isporučiti Hrvatskoj ratnoj mornarici (HRM) dva podvodna drona.

Riječ je o podvodnom oružju koje Amerika donira u sklopu savezničkog programa “Foreign Military Financing” (FMF). Ronilice su namijenjene kontroli priobalnih voda: skeniraju velike podvodne površine u potrazi za minama.

Prvi put operativno su se koristile 2003. u operaciji “Iračka sloboda”.

Protuminske podvodne ronilice tipa “remus 100” u sastavu HRM-a koristit će se za borbu protiv podvodnog terorizma, za nadzor jadranskog podmorja, te za održavanje sigurnosti plovnih putova i prilaza najvažnijim lukama, navodi Slobodna Dalmacija.

Hrvatska trenutačno ne može ispunjavati jednu od najvažnijih obveza u sklopu NATO-ova saveza, a to je da jamči sigurnost plovnih ruta i prilaza lukama na svojem dijelu Jadrana. Periodično se, prema preuzetim NATO obvezama, moraju obavljati pregledi prilaza lukama zbog niza razloga, a jedan je sprječavanje mogućih terorističkih napada.

Isporukom ronilica "remus 100" HRM konačno dobiva podvodne oči.

Tržišna cijena jedne je 579 000 KM.

Koristit će se u protuminskoj zaštiti podmorja i morskog dna, a može i u akcijama traganja i spašavanja, za nadzor arheoloških nalazišta i gospodarskih podvodnih instalacija.

Kopirati
Drag cursor here to close