Zavodi zakasnili

Rekordne poplave u BiH: Za vikend se očekuje stabilizacija

Sci-Tech / Flash | 16. 05. 2014. u 17:27 M.A.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Trenutno stanje na poplavljenim područjima je i dalje vrlo teško osobito u Srbiji gdje dosad ima pet žrtava, u Bosni jučer su poplave odnijele prvu žrtvu, a stanje je i dalje kritično.

Rijeke su dosegle svoje povijesne rekorde ne pamti se kada su zadnji put zabilježeni ovakvi vodostaji, gradovi su pod vodom, a životi ugroženi.

''Nažalost Federalni Hidrometeorološki Zavod je kasno objavio upozorenje javnosti, u utorak, kada su poplave već počele. Kako redovno pratim vremensku prognozu pa tako i rad naših zavoda moram istaknuti da su gotovo svi zavodi zakazali, počevši od FHZ-a, Republičkog zavoda iz Banja Luke, RHMZ i RMZ iz Srbije. Surađujem s brojnim nezavisnim meteorolozima iz Novog Sada, Zagreba, Virovitice, i svi su na svojim stranicama pravovremeno objavili upozorenja'', konstatirao je za Bljesak.info Zoran Zadro nezavisni meteorolog iz Mostara, administrator stranice Vremenska prognoza HR i BiH svakodnevna.

''Upozorenja sam već početkom svibnja, točnije 8. objavio na stranici Vremenska prognoza HR i BiH svakodnevna. S obzirom da smo kolege i ja na običnim sinoptičkim meteorološkim kartama mogli predvidjeti da dolazi izraženija promjena vremena s obilnim padalinama i da su moguće ovakve posljedice, samo se nameće pitanje zašto su službeni meteorološki zavodi kasno objavili upozorenja?'', upitao je Zadro.

Nadodaje kako šanse za poplave u Hercegovini nema, barem do jeseni i zime.

Po Zadrinim riječima, stabilizacija vremena očekuje se tijekom vikenda, iako će još biti lokalnih pljuskova. Situacija s poplavama će se stabilizirati, međutim velik je rizik od odrona i klizišta. Otapanje snijega na planinama, kako kaže, može dovesti do problema s vodostajima rijeka, ali ne kao što su bile u ovom tjednu.

Sljedeći tjedan nam se vraća vrijeme primjereno ovom godišnjem dobu, uz obilje sunca i topline.

Podsjećanja radi, Zadro je kazao kako je El Nino struja koja se pojavila u Pacifiku krivac izrazito aktivnih oborina tijekom ovog proljeća. Struja El nino je već 2009. na 2010. godinu djelovao na vrijeme u našoj regiji.

Kopirati
Drag cursor here to close