Baza Tera Nova

Razotkrivena misterija ekspedicije koju je prije 100 godina progutao led

Sci-Tech / Flash | 23. 10. 2014. u 09:01 M.A.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Dnevnik fotografija Georgea Maria Levika, znanstvenika koji je sudjelovao u ekspediciji na Antarktiku, pronađen je poslije više od 100 godina ukopan u debelom sloju leda.

Dnevnik, koji je pronašla Fondacija Antarktika Novog Zelanda, pronađen je poslije topljenja snijega kod baze Tera Nova, gdje se 1911. godine nalazio brod ekspedicije znanstvenika Roberta Scotta sa šezdesetak istraživača.

''To je uzbudljivo otkriće. Dvenik predstavlja nezaobilazan dio rekonstrukcije tijeka ekspedicije '', rekao je direktor fondacije Nigel Watson.

Prema njegovim riječima, dnevnik je poslao na Novi Zeland na restauraciju poslije čega će biti vraćena fondaciji na Antarktiku, zaduženoj za održavanje pet lokacija koje su koristili znanstvenici Scott, Ernest Shackleton i Edmund Hillary.

Pošto je stigla na Antarktik, Scottova ekspedicija bila je podijeljena u dvije grupe. Uspjela je doći do Južnog pola, ali su u povratku svi stradali zbog ekstremne hladnoće i pothranjenosti.

Druga grupa, u kojoj je bio Levik, putovala je duž obale Antarktika, ali je njena baza bila okružena debelim slojem leda zbog čega nijedan drugi brod nije mogao doći spasiti je.

Levik i još petorica u grupi preživjeli su tako što su iskopali sklonište u ledu i jeli pingvine i foke.

U Levikovom dnevniku se ne nalaze velika otkrića o sudbini ekspedicije, već niz fotografija s datumima i opisima slikanih predjela.

Po povratku s Antarktika, Levik je sudjelovao u Prvom svjetskom ratu u krvavoj bici kod Galipolja. Potom je radio za obavještajnu službu u britanskoj vojsci. Preminuo je 1956. godine.

Levik je proučavao pingvine. Napisao je nekoliko stotina znanstvenih radova o "izopačenom ponašanju" pingvina. Neke radove je namjerno pisao na grčkom kako bi ograničio broj čitatelja. Ti radovi na grčkom poznati su u znanstvenom svijetu, ali nikada nisu objavljeni u prijevodu, prenosi Blic.

Kopirati
Drag cursor here to close