Široki Brijeg i Posušje

Razmjenja knjiga spas za džep mnogih roditelja

Sci-Tech / Flash | 30. 08. 2014. u 09:57 D.L.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nova školska godina u Županiji Zapadnohercegovačkoj počinje u ponedjeljak, 1. rujna 2014. godine, a roditeljima je u posljednjih nekoliko godina sve veći problem kupiti nove udžbenike.

Cijena udžbenika u blagom je porastu, no problem je što se svako nekoliko godina mijenjaju knjige i programi te nastavnici i profesori pod prisilom novog programa moraju raditi po uvijek nekom novom programu i knjigama. U nedavno objavljenom tekstu za dijete u osnovnoj školi roditelj mora izdvojiti 400 maraka, a s obzirom da je prosječna plaća u BiH u priliku upola veća od ove brojke, dodajmo tu još jedno dijete iz kuće i ostale troškove odjeće i obuće za djecu, brojka često prijeđe i iznos prosječne plaće.

Trend u Hercegovini posljednjih godina je i razmjena udžbenika po školskim učionicama, dvorana i dvorištima. Od prošle godine u Širokom Brijegu se održava razmjena knjiga za učenike osnovnih i srednjih škola.

U subotu smo posjetili dvorište Prve osnovne škole u Širokom Brijegu gdje smo zatekli velik broj učenika i roditelja u potrazi za udžbenicima, a nekolicina njih je i prodavala višak knjiga po dosta nižim i pristupačnijim cijenama

''Zadovoljan sam odazivom učenika i roditelja, hvala im što su strpljivi prilikom razmjene. Akcija traje od 10:00 do 12:00 sati, ako bude potrebe produžit ćemo je. S obzirom da je odaziv jako dobar, najvjerojatnije ćemo akciju ponoviti u sljedeću subotu. Također ćemo u suradnji s našim Caritasom organizirati prikupljanje knjiga za učenike lošijeg financijskog stanja,'' izjavio je za Bljesak.info organizator akcije profesor Marko Marušić.

Razmjena udžbenika u Posušju

Subota (30. kolovoza 2014.) u Kino dvorani u Posušju održana je razmjena udžbenika za učenike

Osnovnih i Srednjih škola. Razmjenu je organiziralo Vijeće mladih općine Posušje u suradnji sa Udrugom gospodarstvenika Posušje.

Razmjeni se odazvao jako veliki broj djece i roditelja, te je svatko za sebe pronašao koju potrebnu knjigu ili udžbenik. Akcijom je koordinirala Marija Jurišić, predsjednica Udruge „PRIMUS“ i dopredsjednica Vijeća mladih općine Posušje.

Za vrijeme razmjene prikupljali su se stari udžbenici, bilježnice, rokovnici, kajdanke i sl., te je iste odvezla firma „Ladanušić čistoća“ na reciklažu. Prikupljena je velika količina materijala za reciklažu.

Hvala gospodinu Ivanu Šariću, direktoru Ladanušić čistoće, na suradnji.

Pokrovitelj razmjene je tvrtka „MEGGLE“ koja je djecu i roditelje darivala svojim mliječnim proizvodima i dijelila rasporede sati za školsku godinu. Hvala tvrtki „MEGGLE“ i gospođi Jadranki Penava na podršci koju pružaju Vijeću maldih općine Posušje, ali i svim mladima u općini Posušje. Vijeće mladih općine Posušje, Udruga gospodarstvenika Posušje i MEGGLE svim učenicima žele sretnu i uspješnu novu školsku godinu.

Kopirati
Drag cursor here to close