Poslušajte

Progovorio Oetzi: Znanstvenici oživjeli glas čovjeka iz brončanog doba

Sci-Tech / Flash | 26. 09. 2016. u 10:04 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Znanstvenici su uspjeli rekonstruirati glas Oetzija, ledenog čovjeka čiji su ostaci stari 5.300 godina pronađeni u Alpama, na granici Italije i Austrije.

Koristeći CT skenere znanstvenici su uspješno replicirali najpribližniji glas muškarca iz brončanog doba.

Tim znanstvenika je uspješno oživio glasne žice, grlo i usta Oetzija što im je omogućilo da digitalno proizvedu njegov glas, odnosno vokale.

Tim je upotrijebio fizičke informacije o Oetzijevom grlu što je kombinirao s podacima o tome kako to utječe na akustičnu energiju koju će generirati.

CT snimke omogućile su znanstvenicima da digitalno pokrenu Oetzijevu ruku, lubanju i rekonstruiraju kičmu i kost koja podupire jezik bez oštećenja samog leša.

Matematički modeli i softver su korišteni da se prikupe informacije o gustoći i tenziji vokalnih žica i gustoći i sastavu tkiva grla, piše danas Daily Mail, prenosi Srna.

Znanstvenici vjeruju da je Oetzijev glas imao frekvenciju između 100 i 150 hertza, što je u skladu s današnjim prosječnim muškarcem.

"Ne možemo reći da smo rekonstruirali Oetzijev originalni glas, jer nam nedostaju neke krucijalne informacije", rekao je Rolando Fustos, vođa projekta i laringolog u bolnici San Maurici u Bolcanu.

Oetzija su otkrila dvojica šetača 1991. godine, a istraživanja u proteklih 25 godina dala su uvid istraživačima u to kako je izgledao život čovjeka oko 3.300 godine prije nove ere u vrijeme brončanog doba.

Prema dosadašnjim istraživanjima, Oetzi je ubijen strijelom koja ga je pogodila u predjelu ramena.

U trenutku smrti imao je odjeću napravljenu od kože ovce, koze i krave, a na tijelu je pronađena 61 tetovaža, urađena mješavinom biljaka i drvenog uglja. Značenje samih tetovaža i dalje je misterija.

Utvrđeno je da je imao smeđe oči, srodnike na Sardiniji i da je bio netolerantan na laktozu. Također, bio je sklon srčanim problemima, a u trenutku smrti imao je nevjerojatnije 46 godina.

Kopirati
Drag cursor here to close