Suvremeni pogledi

Predškolski odgoj u Mostaru: Ne treba robovati klišejima i predrasudama odraslih

Sci-Tech / Flash | 16. 05. 2015. u 10:32 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Mostaru je u subotu održan stručni seminar "Suvremeni pogledi na praksu ranog i predškolskog odgoja" za odgajateljice u predškolskim ustanovama Katoličke crkve u Bosni i Hercegovini.

U deset bosanskohercegovačkih gradova djeluje ukupno 14 katoličkih vrtića s oko tisuću djece, a njihovi djelatnici na seminaru su se upoznali s najnovijim spoznajama iz oblasti predškolskog odgoja.

Dr. sc. Maja Ljubetić, izvanredna profesorica Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Splitu i gostujuća profesorica Fakulteta prirodoslovno-matematičkih i odgojnih znanosti Sveučilišta u Mostaru, istaknula je kako se u zadnjih desetak godina pogled na dijete i djetinjstvo značajno promijenio, a razlog tomu je niz znanstvenih istraživanja.

"Danas je potrebno prepoznati potrebe svakog djeteta i stvoriti poticajno okruženje u kojem to dijete može na najbolji način zadovoljiti svoje temeljne potrebe, razviti svoje potencijale. Ne treba robovati klišejima i predrasudama odraslih, već kroz odgojno-obrazovni rad otvoriti mogućnosti da se prepoznaju potrebe svakog pojedinog djeteta, jer svako dijete je na neki način talentirano i ima silnu potrebu za učenjem, posebice u ranoj predškolskoj dobi", istaknula profesorica Ljubetić.

Dodala je kako je takav pristup djetetu nužan, bez obzira radi li se o laičkim ili vjerskim vrtićima.

Jedina razlika između laičkih i vjerskih vrtića je u tome koliko ulažu u edukaciju svojih djelatnika, koliko prate trendove u zemlji i svijetu i koliko su spremni za učenje", kazala je Ljubetić. Kao dobar primjer istaknula je mostarski Dječji vrtić "Sveti Josip" u kojem je seminar i održan, a koji se, kako je rekla, od prilično zatvorenog, tradicionalnog vrtića, u posljednjih deset godina transformirao u moderan i za djecu jako poticajan vrtić.

"Oduševljena sam kako kolegice u ovom vrtiću kontinuirano rade na unaprjeđenju praske, na približavanju potrebama djece i roditelja", kazala je Ljubetić.

Kopirati
Drag cursor here to close