Tri trojčice dvi dvojčice

Pogodnosti za prelazak iz jedne u drugu mrežu BiH

Sci-Tech / Flash | 07. 11. 2011. u 07:52 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Uvođenje usluge prenosivosti telefonskog broja iz jedne u drugu fisknu mrežu natjerao je telekom-operatere da se cijenama i kvalitetom počnu boriti za korisnike. Dugogodišnji monopol koji su imali operateri, svaki na "svom" prostoru, više ne postoji i potezi koje povlače operateri govore da su oni ozbiljno shvatili liberalizaciju tržišta.

Manji privatni operateri imaju bolju startnu poziciju, jer su se oni i do sada borili u prilično nezavidnim tržišnim uvjetima za svakog korisnika fiksne telefonije. Tri velika telekom-operatera, pak, moraju se privikavati na novonostalu situaciju, a prvi konkretan korak napravio je BH Telecom, pokrečući akciju „Prenesi broj“.

Svima koji prenesu fiksni broj u njihovu mrežu BH Telecom nudi pogodnost da prva tri mjeseca pretplatničkog statusa plaćaju pretplatu samo jednu marku, uz puni ekvivalent prometa sukladno važećem cjeniku. Sama usluga prijenosa broja je besplatna.

Slične pogodnosti, doznaje Večernjak, spremaju i drugi operateri, iako jučer nije bilo moguće dobiti službene informacije. Neslužbeno se doznaje da na tržištu fiksne telefonije već ima primjera prijenosa broja, te da su iskustva korisnika različita.

Mnogo veći potresi na telekomunikacijskom tržištu u BiH očekuju se od Nove godine, do kada bi trebala zaživjeti i usluga prijenosa broja iz jedne u drugu mobilnu mrežu. Zbog većeg prometa i većeg broja korisnika mobilna mreža je i s marketinške stranke mnogo zanimljivija telekom operaterima.

Iskustva drugih zemalja s uslugom prijenosa broja, koja uključuje promjenu telekom-operatera uz zadržavanje postojećem telefonskog broja, različita su. U nekim zemljama, poput Finske, interes korisnika je bio veliki, dok je u RH i nekim drugim zemljama on bio znatno manji. Mnogo toga će zavisiti i od tehničkih uvjeta za prijenos broja.

Kopirati
Drag cursor here to close