Ciljani oglasi

P&G odustaje od ciljanog oglašavanja na Facebooku

Sci-Tech / Flash | 17. 08. 2016. u 12:14 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Jedna od najvećih svjetskih kompanija smatra da ciljani oglasi na Facebooku zapravo i nisu toliko ciljani. Procter & Gamble napušta ciljano oglašavanje na ovoj društvenoj mreži, uz tvrdnju da se hiper ciljanje na Facebooku nije dokazalo onako efikasnim kako je to ova kompanija očekivala.

P&G je najveći oglašivač na svijetu, uz prijavljeni proračun za oglašavanje od 7,2 milijarde dolara u 2015. godini, i konstantno isprobava nove načine, ali put ciljanih oglasa se pokazao kao previše uzak fokus i nije dopro do publike kojoj se ova kompanija nadala, piše The Wall Street Journal.

Marc Pritchard, globalni direktor marketinga u P&G-u, izjavio je za The Wall Street Journal da kompanija neće smanjiti svoje ulaganje u oglašavanje na Facebooku, ali dodaje da su "previše ciljali i na kraju otišli preusko".

On je također rekao da P&G želi naći balans između dosega i prave preciznosti.

Ostaje nejasno kakav će učinak ova javna promjena mišljenja imati po Facebook. Ova društvena platforma se ponosi svojim sposobnosti da razume i ugrabi jedinstvene korisničke grupe, kako bi oglašivačima ponudila ‘prave mete’.

Kopirati
Drag cursor here to close