Hrvatska

Otvoren novi laboratorij s novim postupcima za izvantjelesnu oplodnju

Sci-Tech / Flash | 06. 11. 2015. u 07:13 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Klinici za ženske bolesti i porode KBC-a Zagreb (bolnica u Petrovoj) u četvrtak je otvoren laboratorij za izvantjelesnu oplodnju (IVF), vrijedan 1,4 milijuna kuna, opremljen za nove postupke genetske dijagnostike koja se do sada mogla dobiti samo u inozemnim klinikama.

Novi IVF laboratorij u Petrovoj vrhunski je opremljen i na europskoj je razini, primat će pacijente iz Hrvatske i inozemstva, a uz ostale postupke IVF-a, omogućit će i parovima s genetskom bolešću da dobiju zdravu djecu.

To dosad nije bilo moguće u Hrvatskoj, pa su parovi odlazili u Ljubljanu i Bruxelles, rekao je sanacijski upravitelj KBC-a Zagreb Hrvoje Vrčić na otvorenju laboratorija, koji ima kapacitet od 1500 IVF postupaka godišnje.

U Hrvatskoj se danas oko 70 posto svih uzroka neplodnosti liječi IVF-om ili srodnim metodama, a u novom laboratoriju neplodnost će se liječiti individualizirano, u skladu sa željama pacijenata, istaknuo je Vrčić. Svaka pacijentica pri punkciji jajnika dobit će anesteziju, a postupak je potpuno bezbolan uz najveću sigurnost.

U Petrovoj su pokrenuli i postupak za dobivanje akreditacije za banku stanica, kako parovi koji nemaju spolne ili jajne stanice, ne bi morali više putovati u inozemstvo. Već ove godine očekuju akreditaciju i za banke jajnih stanica i spermija, koje će omogućiti legalan način njihova pohranjivanja, s obzirom da svako dijete u Hrvatskoj ima pravo znati tko su mu biološki roditelji.

Otvaranju laboratorija bio je nazočan i ministar zdravlja Siniša Varga (SDP) koji je, na pitanje novinara, odbio komentirati najave iz HDZ-a da će onemogućiti zamrzavanje zametaka, ako na parlamentarnim izborima pobijedi desna koalicija.

"To ne mogu komentirati s obzirom da ćemo mi obnašati vlast iduće četiri godine, a vezano za medicinski potpomognutu oplodnju napravit ćemo što više možemo za povećanje nataliteta naših građana i pomoć parovima koji su neplodni. Liječimo neplodnost kao bolest i na to svaka žena mora imati pravo", rekao je Varga.

Po sadašnjem zakonu, višak zametaka se može zamrznuti, broj im nije ograničen, ali rok je definiran na najviše pet godina.

Kopirati
Drag cursor here to close