Conus episcopatus

Otrov morskih puževa liječi rak

Sci-Tech / Flash | 14. 07. 2015. u 07:30 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Australijski znanstvenici su otkrili da bi toksini u otrovu morskog puža Conus episcopatus mogli pomoći u razvoju novih lijekova protiv raka.

Ovaj morski predator se služi otrovom, jednim od najjačih na svijetu, kako bi paralizirao svoj plijen.

Zahvaljujući novoj metodi analize, zasnovanoj na biokemiji i bioinformatici, istraživači sa Sveučilišta u Queenslandu su uspjeli identificirati šest novih proteina koji sadrže peptide zapanjujućeg djelovanja, od kojih se neki već koriste u proizvodnji lijekova, navodi se u studiji, objavljenoj u Analima američke akademije znanosti (PNAS).

"Nadamo se da će ove nedavno otkrivene strukture dovesti do proizvodnje novih lijekova za ublažavanje bolova kao i za liječenje raka i drugih bolesti", rekao je koautor studije profesor Paul Alewood.

Prije godinu dana, na godišnjoj konferenciji Američkog društva kemičara (ACS), australijski znanstvenici su predstavili studiju o jednom drugom morskom pužu, Conidae, koji živi u Tihom oceanu i posjeduje proteine čije je anagelzičko djelovanje 100 puta jače od morfina.

"Otrov morskih puževa su kompleksni kokteli nekoliko kemijskih sastojaka, a većina tih toksina je bila dosad zapostavljena", istakao je Alewood.

U svijetu, prenosi Tanjug, postoji najmanje 700 poznatih vrsta morskih puževa.

Kopirati
Drag cursor here to close