Nacrt u pripremi

Od 2015. se prestaje plaćati roming?

Sci-Tech / Flash | 30. 08. 2014. u 15:37 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U zemljama regije od siječnja naredne godine bi se trebao ukinuti roming.

Nacrt sporazuma i inicijativa kojom se najavljuje smanjenje troškova korištenja elektronskih komunikacija tijekom boravka građana u drugim zemljama, bit će uskoro prezentirani ministarstvima, nakon čega će se odlučiti o primjeni.

Kako je najavljeno postignuta je suglasnot vlada i regulatornih tijela Bosne i Hercegovine, Srbije, Crne Gore, Albanije, Turske i Makedonije da zemlje Balkana od 2015. neće plaćati roming za korisnike mobilne telefonije.

Komentari M:tela, HT Eroneta i BH Telecoma

Komentare na najavu o ukidanju rominga novinari Dnevnog avaza zatražili su od predstavnika nacionalnih telekom operatera, koji su ovog ljeta kreirali posebne promotivne roming ponude za određene destinacije na koje korisnici najviše putuju.

Iz kompanije "M:tel" istaknuli su da očekuju razgovore s nadležnim ministarstvom i regulatorom kako bi bili precizirani uvjeti o ukidanju rominga. Poštujući regulatorne okvire, ovaj telekom operater najavio je da će cjenovnu politiku za komunikaciju u romingu kreirati kroz sporazume s međunarodnim telekomima za korištenje njihovih mreža.

Korisnici "HT Eroneta" već duže vrijeme imaju mogućnost najpovoljnijeg telefoniranja iz rominga prema svim mrežama u BiH, rečeno je iz ovog telekom operatiera.

''Podržavamo svaki dogovor koji našim korisnicima omogućuje povoljnije komuniciranje iz rominga, odnosno ukidanje naplate rominga'', kazala je za "Avaz" Lavinija Tadić iz Odjela za korporativne komunikacije „HT Eroneta".

"BH Telecom" je mišljenja da je inicijativa za ukidanje rominga u regiji korisna i da je na tragu direktive EU da u svim zemljama postepeno bude ukinut roming.

''U tom slučaju, svaki operater naplaćivao bi samo realne troškove. Cijene bi bile svakako deset puta niže za sve korisnike u regiji'', naveli su u "BH Telecomu".

Sporazum se potpisuje u rujnu

Sporazum regulatornih agencija po kojem će 2015. biti ukinut roming za korisnike mobilne telefonije iz Crne Gore, Srbije, Makedonije, Albanije i Turske trebao bi biti potpisan krajem rujna u Budvi, najavio je Zoran Sekulić, direktor Agencije za elektronske komunikacije Crne Gore.

Prema njegovim riječima besplatan roming bit će omogućen od početka naredne godine, jer je neophodno da države regije potpišu prve sporazume, prilagode svoje zakonodavstvo toj novini.

Kopirati
Drag cursor here to close