Navike čitanja

Novi mediji ključni su za budućnost i razvoj medija

Sci-Tech / Flash | 20. 10. 2014. u 12:39 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Direktor regionalnog ureda za Europu kineske novinske agencije "Xinhua" Wang Chaowen koji boravi u Sarajevu, održao je danas na Fakultetu političkih znanosti predavanje o temi "Novi mediji: Izazovi i mogućosti u globaliziranom svijetu."

''Ovo je prvi put da sam u Sarajevu i zato mi je drago što sam pozvan da održim predavanje čiji je organizator Federalna novinska agencija (FENA)'', kazao je Chaowen uoči predavanja i dodao da otkada je pogledao film "Walter brani Sarajevo", imao želju posjetiti Sarajevo.

Izrazio je nadu da će njegovo predavanje pospješiti suradnju između Novinske agencije "Xinhua", Agencije Fena i Fakulteta političkih znanosti u Sarajevu.

Ističe da su danas novi mediji ključni za razvoj medija jer se navika čitanja i primanja informacija mlađih generacija drastično promijenila.

''Zato mislim da je današnje predavanje o razvoju novih medija u Kini u kontekstu razmjene iskustava korisno za studente u Sarajevu'', smatra Chaowen.

Direktor FENA-e Faruk Borić je kazao da treba imati na umu da je kineska novinska agencija "Xinhua" trenutno najveća novinska agencija u svijetu te da je kineska ekonomija druga najrazvijenija ekonomija u svijetu zbog čega je "Xinhua" vrlo poželjan partner mnogim novinskim agencijama i medijskim kućama svijeta.

''Sretni smo što smo uspjeli ostvariti suradnju putem razmjene podataka i zajedničkih projekata o kojima će biti više riječi slijedeće godine, kada će biti obilježena 20. godišnjica uspostavljanja diplomatskih odnosa BiH i Kine'', kazao je Borić.

Ocijenio je važnom činjenicu da studenti Fakulteta političkih znanosti u Sarajevu imaju priliku slušati čovjeka koji ima 20-godišnje iskustvo i koji "ide ukorak" s novim tehnologijama i njihovom upotrebom u novim medijima, što je važan segment novinarstva.

Novinska agencija Xinhua je državna novinska agencija Narodne Republike Kine, koja ima globalnu mrežu za izvještavanje, emitira između 10 i 14 tisuća vijesti dnevno te oko 1.500 fotografija i dijagrama.

Raspolaže s 2.800 fotografa širom svijeta.

Kopirati
Drag cursor here to close