HD tehnika

Nema reportažnih kola za prijenos posjeta pape

Kultura / Vjera | 28. 05. 2015. u 09:55 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Esad Gotovuša, predsjednik Upravnog odbora BHRT-a i bivši šef tehničke ekipe TVSA i BHRT-a, rukovodio je televizijskim prijenosima pohoda pape Ivana Pavla II. Sarajevu i Banjoj Luci.

''Iz kuta običnog čovjeka to se čini da je isto. Iskustvo stečeno u Sarajevu samo se primijeni u Banjoj Luci, tako misle obični ljudi. No, to nije isto. Primjerice, Banja Luka je potpuno drugačija lokacija od Sarajeva, kao i mjesta na kojima se Papa kretao. U Sarajevu vam je matično središte pa je lakše ako se pokvari ili otkaže neki uređaj, a kada ste izvan matične kuće udaljeni moraju se predvidjeti sve stvari takve vrste kako bi prijenos potekao bez problema'', kazao je Gotovuša u razgovoru za “Večernji list”.

Uz napomenu da izravan prijenos ovako važnog događaja kao što je posjet Pape iziskuje značajne tehničke, organizacijske i sigurnosne pripreme, Gotovuša kaže da je BHRT za oba prijenosa papinih posjeta BiH angažirao sve raspoložive kapacitete.

''I sadašnje rukovodstvo BHRT-a je ušlo u ozbiljne pripreme za doček pape Franje. Usuđujem se reći da moji učenici koji danas rade na BHRT-u mogu savladati ovako složene zadaće. No, kakva je razlika od prije 18 godina i danas. Prije 18 godina prijenos je rađen u analogiji, a danas se traži HD tehnologija. Ni jedan javni servis ne raspolaže takvom tehnikom, što znači da nemamo ni reportažnih kola s HD tehnikom. Znam da je zatražena potpora od Vijeća ministara, minimalna, za iznajmljivanje određenog broja reportažnih kola s HD tehnikom. No, mislim da će ovaj prijenos proći u najboljem redu'', kazao je Gotovuša.

Kopirati
Drag cursor here to close