Sirija

Neispravna cjepiva izazvala paniku: 15-ero djece umrlo, 50 hospitalizirano

Sci-Tech / Flash | 17. 09. 2014. u 08:33 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Najmanje 15-oro djece umrlo je nakon što su primili neispravno cjepivo protiv ospica, na pobunjeničkom području na sjeveru Sirije, objavio je u utorak Sirijski opservatorij za ljudska prava.

Ostalih 50-oro djece je hospitalizirano zbog simptoma trovanja nakon primanja cjepiva u području Marat al-Nuaman, južno od Alepa, dodaje ta nevladina organizacija. Kako navode aktivisti, ambulantna kola prevoze djecu iz provincije Idlib u poljske bolnice ili na liječenje preko granice, u Tursku.

Roditelji se upozoravaju putem zvučnika postavljenih na džamijama da obustave cijepljenje djece, a ministarstvo zdravstva u prijelaznoj vladi Nacionalne koalicije smjesta je naredilo obustavu kampanje cijepljenja.

Cijepljenje započeto u ponedjeljak druga je faza programa cijepljenja koja je započela prije mjesec dana bez ikakvog incidenta. Cjepiva su iz istog izvora, tj. dobivene su od Svjetske zdravstvene organizacije (WHO).

Zdravstvene vlasti u Idlibu su priopćile da je početna istraga ukazala na ograničeni proboj sigurnosti, a saboteri, kako tvrde, su najvjerojatnije povezani s režimom Bashara al-Asada.

WHO i UNICEF se još nisu oglasili o pitanju spomenutog incidenta, navodi Fena.

Kopirati
Drag cursor here to close