Geni

Nastanak Europljana: Miješanje ratara s lovcima i sakupljačima plodova

Sci-Tech / Flash | 18. 09. 2014. u 11:18 R,I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Europljani su potomci tri grane velikih predaka - najnovija istraživanja pokazuju da treća grana vodi porijeklo s velikog dijela današnje Rusije, sve do sjeverne Azije, prenosi Srna izvještaj objavljen u časopisu Nature.

U istraživanju se navodi kako su prije 7.500 godina prvi ratari s Bliskog istoka došli u doticaj s lovcima i sakupljačima plodova u Europi, koji su ondje već živjeli desetcima tisuća godina.

Genetska i arheološka istraživanja u zadnjih deset godina ukazivala su da su gotovo svi današnji Europljani nastali miješanjem tih grupa.

Međutim, tim međunarodnih stručnjaka, predvođen Davida Reicha s Harvarda (na slici) i Johnson Kraussom sa sveučilišta u Tibingenu, utvrdili su i treću granu sjevernih Euroazijaca koji su došli s područja današnje Rusije i sjeverne Azije.

Da bi došli do tog otkrića znanstvenici su izdvojili DNK više od 2.300 osoba diljem svijeta i devet kostura drevnih ljudi, osam lovaca-sakupljača plodova koji su živjeli prije 8000 godina, prije dolaska ratarstva u Europu i jednog ratara koji je živio prije 7.000 godina, prenosi Srna.

Imali su i pristup genetskim podacima drugih drevnih ljudi iz istog razdoblja. Utjecaj svake od tih grupa predaka različit je u pojedinim narodima. Najveći udio lovaca-sakupljača plodova je među Europljanima na sjeveru i Litavcima - gotovo 50 posto.

Među Europljanima koji žive na jugu prevladava genetski utjecaj ratara. Ali, DNK drevnih sjevernih Euroazijaca nije pronađen ni među autohtonim lovcima-sakupljačima plodova ni među prvim ratarima koji su došli kasnije.

''To znači da su se velike seobe u Europi dogodile kasnije nego što se mislilo'', zaključuje Nature.

Kopirati
Drag cursor here to close