Predavanje

NASA u Mostaru: Idemo na Mars

Sci-Tech / Flash | 11. 04. 2016. u 22:23 S.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na mostarskim visokoškolskim ustanovama tijekom ponedjeljka je boravila inženjerka NASA-e Nagin Cox, koja je održala predavanje na Univerzitetu 'Džemal Bijedić', te na Sveučilištu.

Njeno gostovanje je organizirano u suradnji sa američkim veleposlanstvom u BiH. Nagin Cox je članica taktičnog vodstva misije: Curiosity Rover Flight Team (znanstvena laboratorija na Marsu).

Pored Mostara, ona će gostovati i održati predavanja u Konjicu, Pazariću, Sarajevu, Mrkonjić Gradu i Banja Luci. Sudjelovat će i na otvorenju izložbe kamena s Mjeseca u Muzeju suvremene umjetnosti RS u Banja Luci, a predvodit će i sesiju za vijeme 'Noći znanosti i aktivizma' u Zemaljskom muzeju u Sarajevu.

Njena predavanja u Mostaru održana su pod nazivom 'Spremni na moćna djela: Putovanje na Mars'. O ovome je govorila i u Američkom kutku, te UWC-u.

Ona je posebno govorila o robotskoj misiji rovera pod nazivom Curiosity, koji je u organizaciji Sjevernoameričke svemirske agencije (NASA), na Mars sletio početkom kolovoza 2012. godine. Misije slanja robota na Mars, podsjetimo, počele su još u siječnju 2004. godine, slanjem rovera Spirit.

"Jesmo pronašli dokaze da je Mars nekada imao vodu i da je bio više poput Zemlje. Nismo pronašli nikakve dokaze da je bilo života na Marsu. Međutim, važno je znati da je Mars nekada bio mnogo sličniji Zemlji, pa moramo biti pažljivi prema vlastitom planetu", kazala je Cox za StarMo.

Kopirati
Drag cursor here to close