Jesmo li sami?

NASA na pragu otkrića vanzemaljskog života

Sci-Tech / Flash | 08. 04. 2015. u 20:38 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Američka svemirska agencija smatra da bi pitanje postojanja vanzemaljskog života moglo biti riješeno u relativno kratkom vremenu.

"Dobit ćemo jasne signale o postojanju vanzemaljskog života već tijekom narednog desetljeća, a neoboriv dokaz za 10 do 20 godina", rekla je znanstvenica NASA-e Ellen Stofan, tijekom javne debate koja je u utorak organizirana u sjedištu Agencije u Washingtonu.

"Znamo gdje da tražimo, znamo kako da tražimo i u većini slučajeva, posjedujemo neophodnu tehnologiju za to", izjavila je ona, prenosi Tanjug, piše Al Jazeera.

"Pitanje nije 'da li', već 'kada'", kazao je Jeffrey Newmark, predstavnik NASA-ine opservatorije za heliofiziku.

"Mi ovdje ne govorimo o malim zelenim ljudima, već o malim mikrobima", precizirala je Stofan.

Stručnjaci NASA-e predstavili su najnovija otkrića, na osnovu kojih se može zaključiti da je čovječanstvo danas bliže nego ikada pronalaženju novih oblika života u okviru Sunčevog sustava i izvan njega.

"Počinjemo shvaćati da je Sunčev sistem jedno jako 'vlažno' mjesto", objasnio je Jim Green, direktor programa planetarne nauke.

"Ne proučavamo vodu i mogućnost postojanja života samo u okviru našeg Solarnog sustava, već istražujemo i planete koje kruže oko drugih zvijezda", naveo je Paul Hertz, direktor programa astrofizike.

"Kada jednom prođemo Mars, koji je sazdan od istog materijala kao i Zemlja, vjerojatnoća da naiđemo na život sličan onim kakvim ga poznajemo bit će veoma mala", rekao je bivši astronaut John Grunsfeld.

On smatra da će vanzemaljski život otkriti tek sljedeća generacija znanstvenika i istraživača, piše Al Jazeera.

Konstatirajući napredak naučne zajednice Green, procjenjuje da će još biti na svom radnom zadatku kada bude otkriven novi oblik života u nekom dijelu Sunčevog sustava.

Kopirati
Drag cursor here to close