Aiko Chihira

Napravljen robot koji plače, pjeva i razgovara na četiri jezika

Sci-Tech / Flash | 21. 04. 2015. u 12:01 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na ulazu u tržni centar "Nihonbashi Mitsukoshi" u japanskoj prijestolnici Tokiju sve posjetitelje na informacijskom pultu dočekuje ljubazna Aiko Chihira odjevena u kimono. Rijetki su oni koji po samom dolasku primjećuju da je zapravo riječ o humanoidnom robotu, piše agencija Anadolija.

Osmišljena u kompaniji Toshiba kao 32-godišnja Japanka, sa svim ljudskim karakteristikama, Chihira trepće, razgovara, pjeva ali i plače. Programirana je tako da komunicira na japanskom, korejskom, engleskom i japanskom znakovnom jeziku.

Unutar njenog tijela postoje 43 motora koji joj omogućavaju da se kreće. Ovu tehnologiju razvila je Katedra za inovacije na Sveučilištu Osaka koji proizvodi robote više od 20 godina. Ono što daje realistični humanoidni oblik Chihiri jesu njeni pokreti vilice i usana.

Znatiželjne posjetitelje usmjerava na etaže tržnog centra prema određenoj vrsti robe koju žele kupiti. Nakon 21. travnja bit će premještena na sedmi sprat centra gdje će "raditi" kao vodič a posjetitelji će moći s njom komunicirati do 5. svibnja.

Kopirati
Drag cursor here to close