na turneji

Nakon 20 sati leta, Solar Impulse sletio u Kini

Sci-Tech / Flash | 31. 03. 2015. u 10:30 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Avion koji se kreće na sunčevu energiju Solar Impulse 2 nastavlja turneju oko svijeta, a jutros je uspješno sletio završio i 20-satni let od Mijanmara do Kine.

Solar Impulse 2 jučer je poletio sa mijanmarskog aerodroma u Mandalayu, a jutros je aterirao na aerodromu u Jiangbeiju u kineskoj pokrajini Chongqong, te tako realizirao još jednu rutu na turneji oko zemlje, a let je trajao duže od 20 sati, prenosi Anadolija.

Kineski aerodrom u Jiangbeiju je bio četvrta destinacija Solar Impulsa koji je 9. ožujka turneju započeo iz Abu Dabija. Do sada je bez poteškoća završio etape u Omanu, Indiji i Mijanmaru, a uskoro se očekuje i let od Jiangbeija na jugu do Nanjinga na istoku Kine.

Solar Impulse će iz Kine letjeti u SAD, a potom preko južne Evrope i Sjeverne Afrike, do kraja srpnja ponovo doletjeti u Abu Dabi. Riječ je o avionu na solarni pogon koji ima švicarsku licencu, a težak je svega 2,3 tone. Na krilima raspona 72 metra instalirano je ukupno 17.248 solarnih stanica. Solarne baterije danju pohranjuju energiju i ovaj avion može letjeti i noću.

Prvi testni let ovaj avion je realizirao krajem 2009. godine, a 2012. godine je letio iz Švicarske u Maroko i tako ostvario prvi let između kontinenata. Još jedan prvijenac u svijetu avioindustrije ovaj avion je ostvario i 2013. godine kada je postao prvi solarni avion koji je preletio SAD.

Kopirati
Drag cursor here to close