www.fsr.ba

Najviše se plaćaju i traže inženjeri

Sci-Tech / Flash | 09. 06. 2014. u 06:27 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Inženjerska zanimanja svugdje su u svijetu, pa i kod nas, iznadprosječno tražena, plaćena i nude odlične perspektive u BiH, regiji i EU.

Svjesni ove činjenice, u proteklom razdoblju na Fakultetu strojarstva i računarstva Sveučilišta u Mostaru provedena je modernizacija i usklađivanje nastavnih planova i programa sa potrebama i zahtjevima tržišta kako bi inženjeri strojarstva i računarstva stekli potrebna znanja te što brže došli do adekvatnih zaposlenja.

Pored izmjena na studiju strojarstva izvršene su izmjene nastavnih planova i programa na studiju računarstva kroz uvođenje dva nova usmjerenja na diplomskom studiju: usmjerenje Programsko inženjerstvo i informacijski sustavi i usmjerenje Računalni sustavi i mreže.



Značajke provedenih izmjena nastavnih planova i programa na studiju računarstva su:

• veća zastupljenost stručnih predmeta, uz povećan udio praktičnog rada na računalima kao i veća zastupljenost stranih jezika u nastavnim planovima i programima, uz istovremeno reduciranje općeobrazovnih predmeta iz prirodoslovno-matematičke skupine;
• posljednji semestar diplomskog studija sastoji se samo od stručne prakse i diplomskog rada;
• nastavni planovi i programi su modernizirani uz direktnu suradnju sa privredom kroz gospodarski savjet fakulteta.

Od akademske 2015./2016. godine pokreće se studij medicinske informatike u suradnji sa Medicinskim fakultetom Sveučilišta u Mostaru.

U proteklom razdoblju je potpisan sporazum o suradnji sa HT Eronetom, poduzećem koje upošljava najveći broj naših inženjera računarstva. Kroz potpisivanje ovog sporazuma stvoreni su preduvjeti za kvalitetniju suradnju sa HT Eronetom na istraživačkim, razvojnim i obrazovnim projektima.

Ona će se ostvariti kroz:

• suradnju na projektima istraživanja, razvoja i obrazovanja koji mogu značajno pridonijeti uspješnosti ostvarenja razvojnih planova FSR Mostar i HT Eroneta;
• suradnju na osuvremenjivanju nastavnih programa i istraživačkih laboratorija;
• dogovorno definiranje tema seminarskih, završnih i diplomskih radova u svrhu stručne orijentacije studenata;
• organiziranje i provođenje stručne prakse studenata, kao i stručnih posjeta HT Eronetu;
• provođenje svih oblika znanstvenog i stručnog usavršavanja koje je od interesa za HT Eronet.

Također Fakultet strojarstva i računarstva Sveučilišta u Mostaru ove godine, po prvi put, organizira pripremne tečajeve iz matematike i fizike za razredbene ispite. Dobar rezultat na razredbenom ispitu od posebne je važnosti jer od ove godine Fakultet strojarstva i računarstva uvodi prag za upise na naše studije bez plaćanja.

Za sve koji se upišu na Fakultet strojarstva i računarstva, prije početka nastave, potpuno besplatno, bit će organizirana dodatna priprema iz predmeta Matematika u trajanju od 20 školskih sati. Pohađanjem ove nastave još jednom ćete se podsjetiti na neka važna poglavlja predmeta Matematika te, na taj način, jednostavnije ispuniti svoje obaveze tijekom prve godine studiranja.

Za mlade koji tek razmišljaju o pridruživanju zajednici studenata dekan Fakulteta strojarstva i računarstva Sveučilišta u Mostaru doc. dr. Željko Stojkić ih poziva da se upoznaju s uvjetima studiranja.

"Ukoliko ste dobri učenici, te ako ste spremni na najsigurniju i najisplativiju životnu investiciju, ulaganje u vlastito znanje koje je na tržištu jako traženo, dođite na Fakultet strojarstva i računarstva Sveučilišta u Mostaru", navodi dekan Stojkić.

Kopirati
Drag cursor here to close