LHC

Na pragu velikog otkrića - simetrični 'dvojnici' postoje?

Sci-Tech / Flash | 16. 02. 2015. u 07:19 M.A.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Veliki hadronski sudarač (LHC) u CERN-u u Švicarskoj mogao bi ove godine otkriti novu česticu, još značajniju od Higgsova bozona, BBC je prenio izjavu prof. Beate Heinemann, glasnogovornice eksperimenta Atlas koji se provodi na LHC-u.

Naime, u ožujku će ponovno biti pokrenut akcelerator nakon što mu je nadogradnjom znatno povećana energija. To bi moglo omogućiti otkriće tzv. supersimetrične čestice, a najvjerojatniji kandidat je gluino. Otkriće te čestice znanstvenicima bi dalo izravne smjernice za tamnu materiju.

Veliki hadronski sudarač trebao bi biti osposobljen ostvariti sudare pri otprilike 14 TeV (tetra-elektron-volt). Detektori ne bi izravno vidjeli supersimetričnu česticu nego samo njezin raspad.

Supersimetrija je jedna od teorija fizike elementarnih čestica koja predviđa postojanje tih čestica, mase do tisuću puta veće od njihove odgovarajuće stvarne čestice. Hoće li znanstvenici ovim pokusom dokazati da sve poznate čestice imaju svog simetričnog superpartnera? Otkriće bi potreslo svijet. Za mene, to je uzbudljivije od Higgsa, rekla je prof. Heinemann.

Kopirati
Drag cursor here to close