Petina ih želi vani

Mostarski studenti žele na praksu u inozemstvo

Sci-Tech / Flash | 22. 03. 2015. u 13:59 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Početkom prošlog tjedna, od 16. do 18. ožujka, ispred lokalnog ureda AIESEC-a Mostar provedeno je anketno istraživanje među studentima na Sveučilištu u Mostaru i Univerzitetu Džemal Bijedić. Anketni upitnik ispunilo je gotovo 1000 studenata.

Na taj način dobila se povratna informacija o zainteresiranosti studenata za odlazak na prakse u jednu od 124 zemlje u koliko ih AIESEC, kao najveća studentska organizacija, djeluje. Naglasak je stavljen na dobivanje informacija o tome u kojoj zemlji studenti žele obaviti praksu, te na kakvoj vrsti projekta žele sudjelovati.

Pokazalo se da je najveći broj studenata (njih oko 20%) zainteresiran za praksu u Njemačkoj. Među najpopularnijim zemljama je i Austrija, a slijede Danska, Nizozemska, Srbija, Rusija i Grčka. Vezano za vrstu projekata na kojima žele sudjelovati najviše studenata izjasnilo se da želi sudjelovati na projektima koji se bave promoviranjem naše kulture u stranim zemljama i podizanju svijesti o multikulturalnosti (rad u školama, NVO, ljetnim kampovima), nakon čega slijede edukacijski projekti (poučavanje engleskog ili nekog drugog jezika, poučavanje kulturi, geografiji, povijesti vlastite zemlje).

Dio studenata izrazio je zainteresiranost i za projekte koji imaju za cilj da stručnim znanjem praktikant pomogne različite NVO organizacije te manje kompanije u razvitku. Na temelju dobivenih informacija studentima će biti ponuđen rad na projektima za koje su najviše zainteresirani.

Pokazalo se i da su studenti općenito slabo informirani o spomenutim praksama i mogućnostima koje im se pružaju sudjelovanjem na nekom od AIESEC projekata. Anketa predstavlja samo uvod i jednu u nizu aktivnosti putem kojih će se studenti moći informirati o odlasku na prakse u sklopu nadolazeće kampanje.

Kampanju možete pratiti na Facebook stranici AIESEC Mostar.

Kopirati
Drag cursor here to close