loša rasvjeta

Mostar: Škole u polumraku, igrališta u mraku

Sci-Tech / Flash | 27. 11. 2015. u 08:33 A.J.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Rasvjeta oko škola nije adekvatno riješena jer su one uglavnom u naseljenim kvartovima, a ulična rasvjeta je inače slaba točka gradskih vlasti koje se inače trebaju brinuti oko toga'', rečeno je za Bljesak.info iz Udruge roditelja Naša djeca.

Po mišljenjima roditelja iz ove udruge, razbijene svjetiljke, dotrajale sijalice ili one koje uopće ne rade su glavni razlog slabe osvijetljenosti područja oko škola.

''Mjere redukcije struje u pojedinim naseljima jasno pokazuju u kakvom stanju je gradski proračun po tom pitanju. Što se tiče samih dvorišta škola, to su individualni slučajevi od škole do škole'', rekli su nam iz Udruge.

Roditelji 'namiruju' sredstva

Osnovne škole koje su, kažu iz Udruge, na proračunu gradova u HNŽ-a ne dobivaju dovoljno sredstava da pokriju osnovne materijalno tehničke troškove kao što su sredstva za obnovu krečenje, sanacija pokvarenih instalacija, svjedodžbe, đačke knjižice, kopiranje radnih listova…

''Sva ta sredstva uz blagoslove školskih odbora namiruju roditelji. Pojedini ravnatelji imaju više menadžerskih sposobnosti pa putem projekata ili donatora obnove pojedini dio škole što je za svaku pohvalu. A oni ljeniji jednostavno traže i na žalost dobiju suglasnost školskog odbora da novac traže od roditelja. Stoga vam je onda jasno da bi novac i za obnovu rasvjete u školskim dvorištima platili roditelji u velikoj većini slučajeva'', rekli su nam iz Udruge.

Udruga ovim putem apelira na roditelje da se aktivno uključe u rad vijeća roditelja i školskih odbora i na taj način ''obuzdaju neprestano traženje novca od roditelja''.

''Grad je vlasnik škole, grad je dužan školama platiti sve troškove. I grijanje i krečenje, izgradnju školske dvorane, svjedodžbe i đačke knjižice i na kraju krajeva rasvjetu u školskim dvorištima", poručili su roditelji zabrinuti za sigurnost djece.

Školarci sigurni kao i ostali građani

Iz MUP-a HNŽ-a za Bljesak.info su rekli kako ne mogu utjecati na rasvjetu oko škola, a učenici se mogu osjećati isto kao i svi ostali građani Mostara.

''Stupanj pripravnosti u gradu je veći zbog sigurnosne situacije i patrole češće obilaze oko školskih ustanova'', rekao je u izjavi za Bljesak.info Ljudevit Marić, glasnogovornik MUP-a HNŽ-a, dodajući da se pojačane aktivnosti najavljuju u vrijeme blagdana kada se više koriste pirotehnička sredstva.

''Radit će se i edukacije po školskim ustanovama o štetnosti i opasnostima koje prijete korištenjem pirotehničkih sredstava'', kazao je Marić dodajući kako će se pojačano raditi i na suzbijanju nelegalne prodaje pirotehnike.

Rasvjeta i sigurnost učenika je samo jedna od problema s kojima se susreće naše školstvo.

Početkom listopada Udruženje roditelja maloljetne djece u BiH provelo je istraživanje čiji rezultati su pokrenuli pitanje sigurnosti u školama. Udruženje je tada apeliralo da se u svakom školskom dvorištu uspostavi dežurstvo policajaca u vrijeme trajanja nastavi, odnosno dok su djeca prisutna u školi.

Također, nakon sedam godina borbe djeca koja se obrazuju po hrvatskom nastavnom planu i programu u devetogodišnjim školama su počela dobivati prve đačke knjižice u Hercegovačko-neretvanskoj županiji, no i tu je nastao problem. U pojedinim školama đačke knjižice se naplaćuju, dok ih u drugima dobivaju posve besplatno. Uz to, javile su se nedoumice i oko toga hoće li nove knjižice vrijediti jednu ili više godina ili će se morati ponovno kupovati.

Za javnu rasvjetu 2 milijuna godišnje

Inače, električna energija za javnu rasvjetu Grad godišnje košta oko 2 milijuna maraka. Odnedavno, građani Mostara od rujna mogu putem portala www.mostargis.ba pratiti stanje javne rasvjete u svom gradu te će jednostavnije moći prijaviti kvar na nekom od rasvjetnih tijela.

Mostarski gradonačelnik istaknuo je tada kako se svake godine dodaju nova rasvjetna tijela kako bi se građani osjećali što sigurnije te da je njegova namjera da Mostar jednog dana ''svijetli kao Las Vegas''.

Kopirati
Drag cursor here to close