Novi izgled

Mostar: Obnovljene škole čekaju učenike

Sci-Tech / Flash | 23. 08. 2016. u 09:34 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Učenike će u novoj školskoj godini u Mostaru dočekati, barem dijelom, obnovljene škole. Neke od njih majstore su vidjele nakon dvadesetak godina, neke su dobile vodu u svom prostorijama, neke nova vrata, prozore i rolete. Uređena su i pojedina dvorišta, a ravnatelji tvrde kako se neće na tome stati.

Tako je Srednja likovna škola Gabrijela Jurkića u Mostaru obnovljena prvi put nakon 20 godina.

''Obnovljen je interijer škole, mokri čvorovi, učionice, postavljene su nove elektroinstalacije. Osposobljena je nova radionica za dizajnere tekstila i obuće, te je uređeno dvorište škole'', rekao je ravnatelj škole Ante Andričić za Bljesak.info.

Po njegovim riječima, radove je potpomoglo Federalno ministarstvo obrazovanja u suradnji s Ministarstvom obrazovanja HNŽ-a.

Ovim radovima učenici su dobili više prostora, ali i vodu u svim prostorijama.

Napokon rad u jednoj smjeni

''Svaka klasa je dobila vodu, prije su hodali kroz dvorište da bi dobili vodu, sad su time dobili jednostavnost u nastavi. Učenici sada imaju pri ruci vodu i sve potrebne materijale za stvaranje skulptura'', rekao je ravnatelj ove škole.

Dobivanjem novih prostorija, ravnatelj predviđa kako više neće biti potrebe za odvijanjem nastave u dvije smjene. Nada se kako će se sva nastava izvoditi u jutarnjoj smjeni.

Škola koja se svake godine trudi osvježiti zgradu je OŠ Mujaga Komadina. Naime, kako nam je rekao ravnatelj ove škole doc.dr. Semir Šejtanić ove godine tijekom ljetnog raspusta radili su na pripremi i realizaciji četiri projekta.

''Prvi projekt bio je zatvaranje tj. ograđivanje prostora škole koji je bio natkriven. Razlog za ovo je da djeca tijekom zimskog perioda imaju veći hol škole u koji će moći ući tijekom hladnih zimskih dana. Sredstva za prozore osigurana su od strane Fonda za zaštitu okoliša HNŽ-a, a ostala sredstva škola je samostalno osigurala'', rekao Šejtanić za Bljesak.info.

Donator pomogao školi

Šejtanić je rekao kako će do kraja tjedna biti zamijenjena vrata na svim učionicama škole. Zamjenu vrata financira Grad Mostar.

''Treći projekt, na koji smo posebno ponosni, jeste posebna prostorija za prijem roditelja. Opremanje ove prostorije je pomognuto od strane donatora iz Katara. Ovaj jedan prelijepi ambijent poslužit će nastavnicima da mogu obavljati individualne konzultacije s roditeljima u jednoj prijatnoj atmosferi. Roditelji će moću razgovarati sa svim nastavnicima u ovoj klimatiziranoj, i za to opremljenoj prostoriji'', rekao je Šejtanić. Također je najavio kako će se u petak, 26. kolovoza 2016. godine održati tradicionalni sajam razmjene školskih knjiga.

No, škola ne staje na ovim radovima. Naime, ravnatelj kaže kako će u budućnosti nastojati osigurati sredstava za nove radove.

''Zahvaljujući ovim projektima škola će biti još kvalitetnije i bolje pripremljena za novu školsku godinu. U narednom periodu nastojat ćemo da osigurati sredstva za izmjenu prozora na učionicama i ugradnju roleta na njima da bi tijekom zime bilo puno toplije, a tijekom proljeća i ljeta hladnije u učionicama naše škole. Ovaj projekt će biti prioritet za naredni period'', rekao je ravnatelj ove ustanove.

Građevinska dobila termo fasadu

Novo ruho dobit će i Srednja građevinska škola Jurja Dalmatinca. Naime, trenutno se postavlja termo fasada, a kompletna obnova škole sadržavat će obnavljanje krovova, podova, sustava grijanja i rasvjete.

Ova škola jedna je od šest škola s područja HNŽ-a koja se obnavlja u sklopu projekta ''Energetska učinkovitost BiH''.

Napomenimo i to kako je spomenuta škola nagrađena prvim mjestom u izboru za najuređenije školsko dvorište na natječaju kojega je s ciljem unaprjeđenja odgovornosti prema zaštiti životne sredine raspisao Grad Mostar.

Radovi traju i na OŠ Ilije Jakovljevića. Naime, na ovoj školi se obnavlja krov, te sve ono što je oštećeno i dotrajalo na objektu. Škola se obnavlja uz podršku županijskog Ministarstva obrazovanja i Japanske agencije za međunarodnu suradnju.

Osnovna škola fra Petra Bakule je izgradnjom igrališta i uklanjanjem nelegalnih objekata također dobila novi izgled. Podsjećamo, kako je početkom ljeta obnovljen i park u dvorištu Srednje ekonomske škole Joze Martinovića.

Obnavlja se škola stara 83 godine

No, ne obnavljaju se samo škole u Mostaru. Naime, nakon dugo godina obnavlja se škola u Pologu koja radi kao područni razredni odjel Treće osnovne škole Mostar. Rekonstrukcija ove škole je počela krajem srpnja, a u okviru nje predviđena je potpuna obnova krova škole, izmjena električnih instalacija, obnova fasade, zamjena dijela otvora na objektu te manji zahvati ako financijska sredstva dozvole. Projekt u cijelosti financira Grad Mostar, a izvođač radova je tvrtka GTR Mostar.

Kako je objavljeno na službenoj stranici škole izgradnja škole u Pologu započela je 1931. godine, a završena 1933. godine. Nastava se počela izvoditi u školskoj 1932./1933. godini. U periodu od 1964. do 1975. godine škola u Pologu je djelovala kao samostalna pod nazivom Osnovna škola Polog.

Od 1975. godine pa do danas škola u Pologu radi kao područni razredni odjel Treće osnovne škole Mostar.

Važno je podsjetiti da je Federalno ministarstvo prostornog uređenja s poduzećem Promark/Alfatherm Mostar potpisalo ugovor u iznosu 3.146.882,18 KM za obnovu Srednje građevinske škole Juraja Dalmatinca i JU IV O.Š. u Mostaru, O.Š. fra Didaka Buntića u Čitluku, Srednje škole u Čapljini i O.Š. u Crnićima.

Kopirati
Drag cursor here to close