OS

Microsoft objavio novi operativni sustav Windows 10

Sci-Tech / Flash | 30. 09. 2014. u 21:03 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Microsoft je objavio u utorak da će Windows 10 biti naziv njegovog narednog operativnog sustava.

Izbor je iznenađujući uzimajući u obzir da predstavlja preskakanje s posljednje verzije - Windows 8.

Software će biti ugrađen u brojnim uređajima od smartphonea i tableta do konzola za igre Xbox, s aplikacijama prodanim iz jedne trgovine, prenosi BBC.

Novi operativni sustav također predstavlja i povratak Start menu dijela, koji je uklonjen s operativnog sustava Windows 8.

U Microsoftu kažu da će Windowsi 10 raditi na širokom spektru uređaja, od smartfona, preko kućnih PC-a pa sve do servera.

Koristit će se na uređajima raznih veličina zaslona, od 4 do 80 inča, dok neki od onih koji su u planu niti nemaju zaslon, dodaju u Microsoftu. Isto tako se navodi da bi novi operativni sustav trebao biti znatno lakši i ugodniji za upotrebu od Windowsa 8, te da će ponuditi najbolje iskustvo u datom trenutku.

U novim Windowsima desktop i Metro sučelje dolaze u svojevrsnoj kombinaciji, baš kao što su glasine i najavljivale. Pločice i ikone su sada prikazane kao kombinacija klasičnih aplikacija i novih univerzalnih aplikacija, navode u Microsoftu i dodaju da žive pločice još uvijek mogu mijenjati dimenzije prema željama korisnika.

Microsoftov Joe Belfiore nadalje dodaje da je kod Windowsa 8 pri pokretanju Modern (Metro) aplikacija korisnik automatski dolazio u drukčije okruženje i da Microsoft tu dvojnost želi ukinuti, što je rezultiralo ovom kombinacijom različitih sučelja i aplikacija.

Start izbornik na Windowsima 10 sadrži univerzalni pretraživač, a ponuđen je i tzv. task view za multitasking, koji je sada nalik Exposeu na Mac OS X-u. Omogućuje definiranje različitih desktopa za npr. kućnu upotrebu, posao i neke druge namjene, a moguće ih je kreirati četiri.

Belfiore nadalje navodi da Microsoft nije odustao od uređaja za zaslonom osjetljivim na dodir u koje spadaju tableti, prijenosnici i razni hibridi. Za ove uređaje Microsoft nudi tzv. Continuum funkcionalnost koja omogućuje jednostavno prebacivanje između načina rada za tablete i klasične prijenosnike.

Konačna verzija Windowsa 10 biti spremna krajem sljedeće godine. U međuvremenu se očekuje otkrivanje cijelog niza novih mogućnosti i detalja koji danas nisu predstavljeni.

Također, Microsoft bi uskoro trebao predstaviti i prilagođenu verziju Windowsa za smartfone, jer smo nedavno mogli vidjeti špijunske slike na kojemu su novi Lumia uređaji prikazani s “Windows” brandigom, dakle bez dodatka “Phone”.

Bit će zanimljivo vidjeti na koji je način Microsoft zamislio i realizirao ovaj prijelaz s velikih na male zaslone i kako će sve to funkcionirati u praksi.

Kopirati
Drag cursor here to close