I znanost na dnu

Među najboljim europskim sveučilištima nijedno sa Balkana

Sci-Tech / Flash | 11. 03. 2016. u 16:51 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Prema najnovijem popisu najboljih sveučilišta u Europi ne nalazi se nijedna visokoškolska ustanova iz zemalja Balkana, javlja Agencija Anadolija.

Prema popisu najboljih sveučilišta u Europi, koju je objavio portal "Times Higher Education", lidersku poziciju zauzima Sveučilište u Oxfordu nakon kojeg slijede Cambridge, Imperial College London, ETH Zurich i Sveučilište College London (UCL).

Na popisu deset najboljih nalaze se i London School of Economics and Political Science (LSE), Sveučilište u Edinburghu, King’s College London, švedski Karolinska Institute i LMU Munich.

Nakon njih, na popisu najboljih su École Polytechnique Fédérale de Lausanne (EPFL), KU Leuven, Sveučilište Heidelberg, Sveučilište u Wageningenu, Sveučilište Humboldt u Berlinu, Tehničko sveučilište u Minhenu, École Normale Supérieure, Sveučilište u Manchesteru, Sveučilište u Amsterdamu i Sveučilište u Utrechtu.

Među 100 najboljih Sveučilišta u Europi nalaze se visokoškolske ustanove iz Velike Britanije, Švedske, Njemačke, Švicarske, Belgije, Nizozemske, Francuske, Finske, Danske, Italije, Norveške, Austrije, Španjolske, Irske, Rusije i Luksemburga.

Najviše sveučilišta na ovom popisu ima Velika Britanija iz koje se među najboljima našlo ukupno 46 sveučilišta, skoro 25 posto od ukupnog broja najboljih europskih sveučilišta. Nakon Velike Britanije slijedi Njemačka s ukupno 36 sveučilišta na popisu.

Ipak, na popisu najboljih, na kojemu se nalazi 200 sveučilišta, ne nalazi se nijedno sveučilište iz regije Balkana.

Sveučilišta su ocijenjena na osnovu parametara kao što su akademsko okruženje, uvjeti za istraživanje, broj citata znanstvenika, prihodi i međunarodni ugled.

Kopirati
Drag cursor here to close