Zapanjujuće otkriće

Klimatski kaos: Dolazi kraj godišnjim dobima kakve poznajemo

Sci-Tech / Flash | 01. 07. 2016. u 06:28 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Znanstvenici su došli do zapanjujućeg otkrića - uskoro bi mogao uslijediti događaj koji bi značio kraj godišnjih doba onakvih kakve ih poznajemo, i to nakon što su struje sa sjeverne hemisfere prešle ekvator i pomiješale se s drugim strujama na jugu.

Inače, te dvije struje u potpunosti su razdvojene ekvatorom, gdje se topli zrak ponaša kao barijera, tako da je zrak ili hladan ili topao.

Strujanja inače idu od istoka prema zapadu, no novi podaci pokazuju da su struje sjeverne hemisfere promijenile smijer i povezale se s onima na jugu.

''Dobrodošli u klimatski kaos. Moramo proglasiti globalni klimatskih hitan slučaj'', upozorio je Paul Beckwith, klimatolog sa Sveučilišta Otawa.

Dodao je kako podaci koje posjeduju dovode i do zaključaka da bi ove okolnosti mogle poremetiti svjetsku opskrbu hranom i dovesti do ''masivnog geopolitičkog nereda''.

Beckwith je upozorio na ove podatke putem bloga okologa Roberta Scribblera, koji je upozorio na ''izravnavanje'' atmosferskog nagiba od ekvatora prema sjevernom polu, što dopušta devijacije stujama, a što je uzrokovano ljudskim faktorima.

''Ovo je nešto što se apsolutno ne bi trebalo događati u normalnom svijetu, a ako se nastavit bit će velika prijetnja integritetu godišnjih doba''.

Prema Sbribbleru, ''smrt zime'' bila bi pojava prilikom koje bi se ljetne vrućine događale zimi i obratno.

Kopirati
Drag cursor here to close