Zrakoplov

Kineski hakeri ukrali dokumente o MH370

Sci-Tech / Flash | 20. 08. 2014. u 11:37

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Hakerskim upadom u sustav Malaysia Airlinesa ukradeni su povjerljivi dokumenti o nestalom zrakoplovu s leta MH370.

Tridesetak računala je bilo izloženo napadu koji je izvršen putem PDF dokumenta, a on je sa sobom povukao dokumente koji su 9. ožujka poslani dužnosnicima zrakoplovne kompanije, na dan kada je Boing 777 nestao tijekom leta iz Kuala Lumpura u Peking.

Malezijske službe za borbu protiv cyber-kriminala su uspjeli spriječiti dalje širenje dokumenata, a pronađene IP adrese govore da je napad izvršen s računala pozicioniranih u Kini.

Softver koji je ubačen u sustav je prosljeđivao ukradene dokumente putem elektronske pošte, što je uzbudilo malezijske vlasti, naročito Agenciju u okviru Ministarstva za znanost, tehnologiju i inovacije.

Ta elektronska pošta je sadržala skrivene dokumente iz računala koje su koristili dužnosnici, uključujući dnevne rasporede sastanaka. Neki od njih, kao i dokumenti, su u vezi s istragom o nestanku leta MH370.

Izvori iz agencije, prenosi Russia Today, vjeruju kako je napad izvršen kako bi kineska strana dobila informacije o nestanku zrakoplova u kome je bilo i 153 kineskih državljana.

Letjelica malezijske kompanije je s 239 putnika nestala 8. ožujka iznad Indijskog oceana, a do dana današnjeg niti jedan dio aviona nije pronađen, što je razvilo čitav niz teorija zavjere, prenosi B92.

Kopirati
Drag cursor here to close