cyber ratovanje

Kina: Neodgovorno je kriviti nas za cyber napade američke vlade

Sci-Tech / Flash | 05. 06. 2015. u 10:46 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kina je priopćila u petak da su svi navodi da je ona umiješana u cyber napade na kompjutere američke vlade, neodgovorni. Glasnogovornik kineskog ministarstva vanjskih poslova Hong Lei izjavio je na redovnom brifingu za novinare da se Peking nada da će SAD "prestati iznositi neosnovane navode i da će pokazati više povjerenja i više biti kooperativan".

Američki službenici su priopćili da sumnjaju da su hakeri sa sjedištem u Kini provalili u osobne kompjutere službenika američke vlade, kradući identifikacijske informacije najmanje četiri milijuna američkih saveznih službenika.

Peking redovno odbacuje sve navode o njegovoj umiješanosti u cyber napade na strane mete, istovremeno naglašavajući da je i sama Kina meta hakerskih napada i poziva na širu međunarodnu suradnju u borbi protiv hakiranja, prenosi AP.

''Znamo da su hakerski napadi izvedeni anonimno, iz zemlje u zemlju, tako da im je teško ući u trag. Neodgovorno je i nenaučno donositi takve navode bez dubljih istraga'', izjavio je Hong Lei.

Vjeruje se da je kineska vojska postavila kapacitete za cyber ratovanje kao prioritet više od desetljeća. U jednom od rijetkih javnih priznanja tih kapaciteta, glasnogovornik ministarstva obrane Geng Yansheng govorio je na konferenciji za novinare održanoj 25. svibnja 2011. godine o razvoju kineske "online" vojske.

Kopirati
Drag cursor here to close