Donacija

Japanci trebinjskim učenicima donirali 67.551 eura

Sci-Tech / Flash | 11. 06. 2014. u 05:42 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Veleposlanik Japana u BiH Hideo Yamazaki nazočiti će danas ceremoniji primopredaje projekta u OŠ ''Vuk Karadžić'' u Trebinju, s početkom u 12.30 sati u prostorijama škole.

Ceremoniji će nazočiti gradonačelnik Trebinja Slavko Vučurević i direktor škole Mišo Pešić.

Vlada Japana dodijelila je sredstva u iznosu od 67.551 eura (oko 132.118 KM) ovoj školi za izgradnju kotlovnice, instalaciju centralnog grijanja i obnovu krova u područnoj školi u Petrovom polju, kao i za nabavku novog namještaja za matičnu školu.

Prije realizacije ovog projekta, u školi u Petrovom polju učionice su zagrijavane termoakomulacionim pećima koje su uslijed zastarjelosti i kvarova često bile izvan funkcije.

Zahvaljujući ovom projektu, područna škola u Petrovom polju dobila je centralno grijanje na takozvano pelet gorivo. Na taj način ova školska ustanova sada koristiti ekološki čisto gorivo koje je ujedno ekonomično i efikasno.

Pored toga, dio sredstava uložen je u nabavku novog namještaja za matičnu školu što je prvo mijenjanje namještaja u učionicama još od otvaranja škole prije više od tri desetljeća.

OŠ ''Vuk Karadžić'' nije jedina trebinjska škola koja je dobila donaciju od Vlade Japana. U 2011. godini, Vlada Japana dodijelila je grant u iznosu od 65.000 eura OŠ ''Jova Jovanović Zmaj'' u Trebinju za rekonstrukciju centralnog grijanja.

U posljednjih 18 godina, Vlada Japana donirala je više od 40 milijuna KM za projekte u sektoru osnovnog obrazovanja. Spomenuta sredstva omogućila su izgradnju i opremanje 11 novih osnovnih škola, kao i obnovu i opremanje više od 70 postojećih škola. Samo u ovoj godini Vlada Japana donirala je više od 1.2 milijuna KM za unapređenje uslova rada i opremanje 7 osnovnih škola u BiH, priopćeno je iz Veleposlanstva Japana u BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close